Конфликт между президент и правителство няма да има, но Румен Радев няма да мълчи

Кризите, в които управлява новото правителството, макар и да имат българска специфика, са външно дело. И нито една не можем да решим сами, но можем да ги облекчим или да ги задълбочим. Засега новото правителство е на прав път като намерения, но все още действа по-скоро половинчато.

Това посочва Кънчо Стойчев в интервю за „24 часа“. Пълния текст може да прочетете ТУК.

Според Стойчев засега коалицията работи или по-точно – е в период на сработване. Смислена оценка на дейността ѝ не може да се даде не преди първите сто дни, а преди първите двеста, допълва още той.

Социологът смята, че сериозен конфликт между президент и правителство няма да има, но Румен Радев няма да мълчи. Той ще критикува и ще действа принципно. Радев е в основата на опита за промяна и няма да се откаже тя да се случва. Затова и хората го преизбраха.

Кънчо Стойчев коментира и отново повдигащата се тема за АЕЦ „Белене“. Според него световната конюнктура с цената на електроенергията води към ренесанс на ядрената енергия. Наскоро ЕС смени политиката и я призна за чиста. Коалицията няма да се скара по темата къде точно да продължим – в Козлодуй или в Белене. Коалицията ще гръмне, ако се реши изобщо атомът да бъде загърбен у нас.

Социологът обсъжда още проблемите на бизнеса, зелените сертификати, кризата в Украйна и т.н.