Серията от предсрочни избори обезсмисля самата идея за гласуване

Честите избори свеждат този акт на политическо участие във властта до процес, който води до изхабяване на политическите формации и натрупване на умора в гражданите. Намираме се в състояние на перманентна изборна кампания, в която партиите трудно могат да предложат нещо ново.

Това посочва Светлин Тачев пред БНР София. Цялото интервю може да чуете ТУК.

Според Тачев се наблюдава прегрупиране на политическите формации, затова и те са по-малко, отколкото на последните избори през октомври 2022 г. При по-малките, за да направят опит да влязат в Народното събрани. При големите, какъвто е случаят с коалицията ПП-ДБ, прегрупирането ще играе роля и в местните избори. Това е един тест дали могат да функционират двете формации заедно и дали ще се справят. Местните избори, които предстоят тази година са важни за тях в битката между статуквото и промяната, която ще се проведе, тъй като ГЕРБ като традиционна партия на практика все-още държи местната власт, докато ПП и ДБ искат да я атакуват за да могат да пробият.

Политологът коментира и някои от новите проекти, като коалиция „Левицата“. Според него проблемът при нея е, че тя не е създадена от нови лица, а от бивши членове на БСП и партии, които са се отделили от БСП. По принцип повечето нови проекти, които се отцепват от по-големи партии или коалиции след това не бележат особено голям резултат. Същото важи и за НДСВ, която се подготвя за завръщане на политическата сцена.

По отношение на процесите в БСП, Светлин Тачев смята, че те ще подействат деструктивно за социалистите. От политическа формация, която беше основен противник на ГЕРБ през последното десетилетие, от втора политическа сила виждаме през последните две години тя докъде стигна и до какъв размер се сви. А самите процеси на разпад в самата формация със сигурност влияят негативно и върху избирателите. Този залез на БСП оставя едно голямо пространство в левия спектър, тъй като той на практика е раздробен.


Не пропускайте

От Мрежата