С протестите срещу свалянето на Никола Минчев започва втори епизод от битката „статукво – промяна“

Премахването на Никола Минчев от председателския пост на Народното събрание създаде възможност някои от партиите да мобилизират електоратите си и да върнат старата битка от 2020 г. – между „статукво“ и „промяна“. Ако при протестите отпреди 2 години атакуващата сила беше „промяната“, а отбраняващата се – „статуквото“, сега силите на „промяната“ се отбраняват от силите на „статуквото“. Затова се получава парадокс – протест в подкрепа на правителството.

Това посочи Светлин Тачев в извънредния епизод на предаването „Още от деня“ по БНТ. Негови събеседници бяха Петър Чолаков и Антоанета Христова. Цялото видео може да видите ТУК.

Според Тачев не се очаква силно протестно лято, защото ако мине вотът на недоверие и правителството падне, протестите ще приключат, тъй като ще бъдат обезсмислени. Това произхожда от спецификата им. През 2020 г. се протестираше срещу противник – кабинетът на Бойко Борисов, а сега липсва такъв.

Политологът смята обаче, че през зимните месеци може да има социално недоволство заради кризите, в които се намираме. Той припомни, че в България са се обособили два сезона за протест. През лятото обикновено се провеждат ценностни и политически протести, а през зимата – социални.


Не пропускайте

От Мрежата