Само половината от депутатите принадлежат към устойчиви партийни обазувания

„Продължаваме промяната“ е нещо съвсем ново. Те основаха партия, но не е ясно как се взимат там решенията. „Възраждане“ е ситуативна партия. „Има такъв народ“ и те не са точно партия. Твърде млада е и там също не е ясно как се взимат решенията. Затова приблизително половината от народното представителство не е ясно структурирано на партиен принцип, а демокрацията функционира през партии. А това води до нестабилност на ситуацията.

Това посочва Кънчо Стойчев пред радио „Фокус“. Цялото интервю може да прочетете ТУК.

Според Стойчев няма чужда намеса във вътрешнополитическите събития и последвалите сътресения, а влияние на международната обстановка. Европа е в безпрецедентна криза и по линия на войната, и по линия на енергетиката, и по линия на инфлацията. Това оказва влияние върху настроенията на хората и върху разсъжденията на политиците. Смешно е да е смята, че всички световни центрове са се концентрирали върху България. За сметка на това международната обстановка се използва често в политическия оборот с цел чернене на опонента.

Социологът отбелязва обаче, че ако все пак се говори за чужда намеса в България, тя е свързана с казуса „Северна Македония“ и идва от ЕС и САЩ. В случая ние сме техни партньори, но те не са наши. И тази ситуация води само до рушене на европейските принципи. Вместо Европа да защити свой член, каквато е България, ние виждаме натиск. Нещата ще се решат, когато ЕС и САЩ отчетат нашите разумни интереси, така както ние почитаме винаги американските и европейските интереси, допълва още той.