Кънчо Стойчев: Вторият мандат на Румен Радев ще е различен

Целите и задачите му в първия се изпълниха. Успя да инициира промяна и в някаква степен дори я реализира. През новия задачите на Радев ще бъдат други – превръщането на промяната в необратима и трайно структуриране на политиката около приоритети и изчистване ѝ от корупционния и клиентелистки баласт, който се натрупа през последните 30 години.

Това посочва Кънчо Стойчев за радио „Фокус“. Цялото интервю може да прочетете ТУК.

Според Стойчев твърдението, че четворната коалиция е дело на президента, има само преносен смисъл. Той се противопостави на тежката самозабрава в страната. Без неговата роля, нищо нямаше да се случи. Страната щеше да бъде на други релси. В този смисъл, той е автор на самото явление, но не и на самата конфигурация. Тя е дело на българския народ – чрез три вота.

Социологът смята, че ролята на президента е била повишена, защото е взел стратегическата инициатива. Неговите правомощия са малки и непроменени, но моралната му роля и отговорност бяха увеличени. Със сигурност сега ще се опитат да прехвърлят всяка грешка на изпълнителната власт върху него, но най-вероятно подобни опити ще пропаднат, допълва още той.