Радев не искаше служебен кабинет, защото няма залог

Миналата година процесът беше започнат с протестите от 2020 г., мина през служебните кабинети и изборите. Тогава залогът беше президентът да е един от лидерите на промяната. Сега няма такъв залог. Защото и Кирил Петков, и Асен Василев идват от служебния кабинет на Румен Радев. Няма я тази битка „статукво-промяна“, базирана на анти-ГЕРБ настроения, която обединяваше леви и десни, както и цялото това желание да се смени предишния модел.

Това посочва Светлин Тачев в предаването „Отговорите“ на „Актуално.ком“. Цялото интервю може да видите ТУК.

Според Тачев в момента Румен Радев е изправен пред голямо предизвикателство, защото от една страна няма залог, от друга, намираме се в ситуация на няколко кризи, плюс война, която се води на няколкостотин километра от нас. И точно в такъв момент, той трябва да поеме властта чрез служебния кабинет, който може и да поостане. Затова Радев избра хора около себе си, негови съветници, на които може да разчита, за да може временното правителство да изпълни функциите си дотолкова, доколкото да не трупа големи негативи, които да се трансформират и върху самия него.

Политологът смята, че по-скоро служебното правителство няма да стигне до възобновяване на отношенията с „Газпром“ по простата причина, че и Румен Радев, и кабинетът като негово производно по-скоро ще търсят един балансиран модел, в който да лавират между двете крайности. Те са наясно, че ако правителството възобнови отношенията с „Газпром“, може да отключи протести, особено в предизборната обстановка, в която вече се намираме.

По отношение на сблъсъка между Радев и Нинова, Тачев смята, че това е начало на бъдеща битка за лявото в България. БСП се свива и създава вакуум в лявото политическо пространство. Открива се възможност за нова автентична лява формация, която да уплътни лявото пространство, допълва още той.


Не пропускайте

От Мрежата