Българите искат коалиционно управление – повече субекти във властта, значат и повече откритост в управлението

След третите по ред избори за Народно събрание тази година съставянето на правителство отново няма да е никак лесно, а най-възможната управленска конфигурация е между ГЕРБ-СДС, „Има такъв народ“ и ДПС.

Това заяви социологът Кънчо Стойчев в предаването „Добър ден. България“ на радио „Фокус“.

Цялото интервю може да прочетете ТУК.

Според социологът появата на новия политически проект на двамата бивши министри най-вероятно ще привлече вот, но останалите партии по всяка вероятност ще запазят досегашното си разпределение. При тези условия правителство на малцинството отново е невъзможно, смята Стойчев. Според него обществото отново няма да даде властта на един субект, който да управлява. Българите вече два пъти дават ясна заявка, че иска коалиционно управление, защото колкото повече субекти в управлението има, толкова по-прозрачно е то.

Дори и „Има такъв народ“ да има по-слаб резултат, което показват много от изследванията, съставянето на правителство отново ще е много трудно без тях, поясни Стойчев. В същото време партията на Трифонов успя трайно да влоши отношенията си ДБ, ИБГНИ и Асен Василев и Кирил Петков, затова и най-вероятна се оказва едно коалиционно правителство от 3 или 4 субекта и с участието на ГЕРБ-СДС и ДПС, поясни Стойчев. При всички положения съставянето на такова правителство ще бъде много трудно и вероятността то да изкара пълен мандат е много ниска.

Все пак мандат, дори и с хоризонт от две години, е стъпка напред, която трябва сериозно да бъде обмислена от партиите у нас, тъй като винаги има опасност от нови избори. Коалиционният формат е най-разпространената форма на управление в ЕС и разговори за възможни коалиции следва да се водят още преди изборите, смята Стойчев.

Според Стойчев фактът, че толкова скоро преди изборите основните партии все още не са издигнали своите кандидати за президент, е показателен за доминацията на Румен Радев, която виждаме и в общественото одобрение към него през последните години. При тези условия най-вероятно партиите ще заложат на партийни фигури, които да мобилизират вода за парламентарните листи и да им осигурят повече места в парламента, смята Стойчев.