Кънчо Стойчев: Сектантството в политиката води до трагедии

Смисълът на политиката е в диалога, в създаването на мостове и протягането на ръка. Хубаво е да има разграничителни линии и опониране, дори непримиримост по някои въпроси, но изолацията на партии, които имат стотици хиляди гласове, т.е. тежест и представителност, е грешно. Има опасност политическото безвремие да продължи и в следващото Народно събрание. Отново ще е необходима сложна коалиция, за да се състави правителство. Дано политиците си направят равносметка на случващото се и постепенно да започнат да махат червените линии. Това означава обединение около национални приоритети и в тяхно име да се загърбят партийните пристрастия.

Това са част от изводите на Кънчо Стойчев в интервю за радио „Фокус“. Цялото интервю може да прочетете ТУК.

Според Стойчев логиката говори, че при предсрочни избори служебният кабинет трябва да остане, защото е одобряван и харесван. Но като процедура, разбира се, минава през ново назначение на президента, защото при нея няма автоматизъм. Може обаче и да не се случи, защото има намеци за политически проект на Кирил Петков и Асен Василев. А това ще доведе до променен състав.

Социологът смята, че при двамата не става въпрос за нови спасители. Разликата в профилите на тези двама души, а и в повечето от участниците в служебното кабинет, е съвършено различна. Там никой няма претенции за месия, никой не говори от последна инстанция, никой не започва изречението с „Аз“. Тук става въпрос за един прагматичен подход в политиката – експертно-прагматичен. И съм уверен, че ако такъв проект се реализира, ще има успех, допълва още той.