Изборът на ГЕРБ за президент е добър. Ректорът на СУ значи по-широка подкрепа и по-интересна надпревара.

За мен е очевидно, че проф. Анастас Герджиков ще бъде кандидатът на ГЕРБ. Изборът е добър. ГЕРБ беше в изолация – видяхме го вече на два избора. Този избор е правилен ход, тъй като дава възможност за една подкрепа, която да бъде по-широка от партийната. Освен това безспорно, за да си ректор на Софийският университет, трябва да имаш много качества и достойнства.

Това заяви социологът Кънчо Стойчев в сутрешния блок на „Нова телевизия“. Негов събеседник беше политологът Румяна Коларова.

Пълния анализ на двамата събеседници по темата за предстоящите избори за президент може да видите ТУК.

Човек никога не влиза в една надпревара, за да загуби. Но за ГЕРБ да спечели няма да е лесно, коментира Стойчев.В надпреварата Румен Радев влиза със сериозна преднина и е твърде възможно да остане с нея, тъй като не остава и толкова много време до изборите. Анастас Герджиков е много познато име в софийските академични среди, но за широката общественост в страната той не е толкова известен, допълни социологът.

Според Стойчев, Бойко Борисов е имал намерения да се кандидатира за президент. Той се чувства много по-добре в изпълнителната власт. Една партийна кандидатура също не би била по-добър вариант за ГЕРБ. Изборът на ректора на Софийския университет е добър, защото е широка кандидатура и би имало по-интересна борба. А това е добре, смята социологът.