Доган е може би най-големият ни патриот и единственият истински политик

Изненадата е връщането “на терен” на Ахмед Доган, тъй като той се намесва в политиката само при ключови стратегически въпроси. А това пък навежда на мисълта, че отново се намираме в исторически момент. Критичен е в глобален и европейски план – глобализацията е погребана за дълго, нашата европейска мечта е на кръстопът. Затова лидерът на ДПС ясно осъзнава, че само стабилна и обединена България ще има шанс в турболенцията, която вече е близко до критичната точка.

Това посочва Кънчо Стойчев пред „Епицентър“. Цялото интервю може да прочетете ТУК.

Според Стойчев завръщането на Доган вещае сериозна трансформация в ДПС. Мустафа Карадайъ напоследък залиташе прекалено на юг, което е и може би причината да бъде изтласкан встрани от политическата сцена. А ДПС винаги е в центъра на политическите процеси у нас и винаги се отличава с отговорност и стратегическо мислене.

Социологът отбелязва, че в тясното ръководство на ДПС от ден първи винаги на ключови позиции са били и българи. Затова не би било чак такава изненада новият лидер да е от тях. Според него, въпреки яростното сатанизиране на Пеевски, той успява да прояви достатъчно адаптивност и твърдост и учи много от преживяното. Не трябва обаче да се подценява и фактът, че негов учител в последните 30 години е самият Ахмед Доган, допълва още той.

Кънчо Стойчев коментира и местните избори. Според него те не могат да бъдат в единствено число, тъй като става дума за над 260 отделни избори, сформиращи голямата картина. Макар и с много рани, ГЕРБ запазва първото място. ПП-ДБ направи пробив, но не убедителен. ДПС увеличи тежестта си. Възраждане не успя да вземе завоя, а БСП направи помен, но с чужда пита. Появиха се и нови политически лидери – и това не са само Ваня Григорова и Васил Терзиев, а и доста други по места.