Политическата криза в България се развива изцяло в рамките на конституционните разпоредби

В крайна сметка и в духа на едно демократично развитие. Картата „поредица от извънредни избори“ е част от колодата на демократичния процес. В тестето тази карта я има и ние сме я виждали в много страни. Класическият случай е примерно Италия. Затова трябва да си дадем сметка, че сме в процес на пречистване на водата, която преминава през много камъни. Това по никакъв начин не бива да се тълкува като фатално или кризисно. Имаме разумна Конституция, и както виждаме, страната не остава без управление.

Това посочва Кънчо Стойчев в интервю за радио „Фокус“. Цялото интервю може да прочетете ТУК.

Кънчо Стойчев допълва, че всяка политическа система всъщност си минава през естествени процеси на еволюция, които много често са свързани с погрешни ходове, проби-грешки, временно влошаване. Но така или иначе политическият процес в демократическата система има своя път, има своята логика, има своята еволюция. И тази еволюция не е задача на един политик или на една или друга партия. Тя донякъде е свързана с еволюция на цялото ни общество, на гражданското ни съзнание на нас като избиратели.

Според социолога възможността за реализиране на третия мандат е минимална. Без участието на първите две политически сили, ГЕРБ и „Продължаваме промяната“, както и без компромис между тях, стабилно управление не може да се постигне. Всяка друга конструкция би била твърде уязвима.

Кънчо Стойчев смята, че ако президентът връчи мандата на „Демократична България“, в зала ГЕРБ може да го подкрепи. Ако такъв мандат бъде реализиран обаче, трудността ще бъде не пред Борисов, а пред Христо Иванов или съответния екип, посочен от него. Да се управлява не просто в малцинство, а да се управлява в много силно, много тежко малцинство, е изключително тънка работа, която не виждам кой може да го направи в България в този момент. Затова бих оприличил третия мандат като граната, на която ѝ е махнат предпазителят – който я вземе, тя ще избухне в ръцете му. Това прави ситуацията и много интересна, и много рискована, допълва още Стойчев.