Партиите изградиха стени помежду си и трудно ще вземат завоя

Партиите не са способни и няма да бъдат способни да съставят правителство. Това е разковничето в политическата криза. Хартиената бюлетина е само поводът.

Това посочва Кънчо Стойчев в интервю за радио „Фокус“. Повече може да видите ТУК.

Според Стойчев политическите формации трябва да спрат да правят промени в изборното законодателство, които да важат веднага за следващите избори. Това ще доведе до безкраен цикъл, в който всеки, притежаващ възможността да променя правилата, да го прави, както на него му харесва. Грешка е и отстъплението от машинния вот, който се видя, че работи. Основната битка в парламента обаче стана Изборния кодекс, с което се вижда, че явно вървим към избори.

Социологът смята, че по този начин формациите показват, че не се интересуват от управлението на страната в този тежък момент както за света, така за Европа и България. Нови избори ще постигнат ново разочарование в българския избирател, който и без това вече е в значителна степен разочарован. А разочарованието има две проявления. Първо, намалява активността. Второ, хората започват да търсят нови политически формации, дори и да са еднодневки. Тези проявления едва ли ще доведат до стабилност на политическата система в България, допълва още той.