Поуката, която трябва да извлечем, за да има правителство – „Партиите трябва да забравят егото си“

Не дебатът ще изиграе ключова роля за резултата от балотажа, а активността. Това заяви социологът Кънчо Стойчев в сутрешния блок на Нова „Здравей, България“. Негов събеседник  в разговора за предстоящия втори тур на президентските избори и преговорите за съставяне на кабинет беше Георги Харизанов.

Цялото интервю може да гледате ТУК.

Ако активността спадне до около 2 милиона, то трудно би могъл да се предвиди резултата и би могло да има изненада. В последните две години обаче отношението към властта и управляващите в България не се е променило. Базовото отношение към новите и старите лица в политиката не е променено и то по-скоро дава преднина на президента Радев.

Мака че е много трудно да се направи коалиция между четири партии, има две основания по-скоро да очакваме ПП, които в момента водят преговори с останалите партии (без ГЕРБ и ДПС) за съставяне на кабинет да успеят, смята Стойчев. Първо и четирите партии осъзнават, че ако и сега провалят мандат, това е самоубийство за тях – няма да ги има повече на политическата сцена. Второ и четирите партии, надявам се, са извлекли поуки от предишните два неуспешни опита. А поуката се състои само в едно кратко изречение – те трябва да забравят за егото си. Новата партия „Продължаваме промяната ще успее само, ако не повтори тази ключова грешка, която се случи вече два пъти.

Голямата опасност в хода на договарянето на правителство е да се изпадне в популизъм, смята Стойчев, като посочи някои първи признаци за това.