Кънчо Стойчев с анализ на влиянието на ситуацията с КОВИД в страната и предизборната кампания

Проблемът с КОВИД в България е българското здравеопазване. Това заяви социологът Кънчо Стойчев в анализ за предаването „Добър ден, България“ на радио „Фокус“.

Пълното интервю може да прочетете ТУК.

Според социолога липсата на профилактика, комерсиализацита на медицината в страната и хвърлянето на огромни ресурси в здравеопазването чак в последната фаза на заболяването (когато е неизлечимо), са основните причини за ситуацията с КОВИД в страната. Повишената смъртност се дължи именно на занемарено здравеопазване. Използването на темата за политически цели обаче няма да има ефект върху изборите, смята социологът.

Очакванията на Стойчев са по-скоро за една нормална за страната и дори леко завишена активност по време на изборите, тъй като два вота наведнъж вероятно ще мотивират повече избиратели. От тази гледна точка страхът от вируса вероятно ще има влияние върху около 100 хиляди души в страната, но едва ли ще окаже значимо влияние върху избирателната активност, смята Стойчев. Според него трябва да с има предвид и че процентът ваксинирани в страната се отчита на база списъци, според които населението на България е около 8 милиона. Това, разбира се, не е вярно, поясни социологът, затова трябва да се внимава с критиките, че българите не се ваксинират. Ако се вземе предвид реалният брой на живеещите в страната, то делът на ваксинираните плюс този на преболедувалите би бил съвсем друг.

Стойчев коментира и развитието на кампанията за парламентарните избори. Според него се наблюдава плавно покачване на доверието към двете големи партии в страната – ГЕРБ и БСП и ерозия на доверието към т.нар. протестни партии. При БСП има мобилизация най-вече и заради президентските избори. Много от поддръжниците на тази партия не излязоха да гласуват на предишните два вота поради различни вътрешни проблеми в самата партия, но този път, гласувайки за Радев, те ще пуснат бюлетина и за БСП, смята социологът. В същото време недоверието към партиите на протеста расте заради двата неуспеха за съставяне на кабинет. Тези партии сега „ще платят цената“ за това, че провалиха две възможност за мандат и управление. Изключение в това отношение е ПП, тъй като за първи път ще участват на избори, добави Стойчев.

По актуалната тема за броенето на разписките от машинния вот социологът коментира, че най-важно е доверието на хората в изборите и легитимността на езултата. От тази гледна точка преброяването на резултатите ръчно, не е проблем, а по-скоро укрепва демокрацията.