Кънчо Стойчев: Нужна е позитивна програма за управление на страната

Три важни неща трябва да разберем – предишният модел на управление беше отхвърлен два пъти, правителство с голяма степен на вероятност ще има, защото нито един от играчите няма интерес от нови избори и няма нищо лошо в това да има управление, контролирано от парламента.

Това посочи Кънчо Стойчев в ефира на БТВ. Негови събеседници бяха Нидал Алгафари и Росен Стоянов. Цялото видео може да видите ТУК.

Според Стойчев до момента се е слагал много по-голям акцент върху състава на бъдещия кабинет, а не върху политиките. Хората, които ще са в кабинета са важни, но те са изпълнители. Решенията се взимат от Народното събрание. Социологът даде и пример с „изчегъртването“, което не може да бъде в основата на едно управление. Нужна е позитивна програма, в която освен върховенството на закона, трябва да се гледа и икономиката. Нужно е да се подобри средата за правене на бизнес, допълва още той.

Кънчо Стойчев смята, че при преговорите между партиите е редно да се мисли за един по-къс мандат на управление с ясни приоритети, който винаги може да бъде удължен.