Кънчо Стойчев: Не ни е нужна поляризация, а правителство

Оттеглянето на Николай Василев от Слави Трифонов е напълно разумно. Изглежда, че с инстинкта си е разбрал, че трябва да се направи крачка встрани, че трябва първо да са ясни приоритетите, че трябва да се прави в диалог с други хора, независимо каква ще е формулата на управление – правителство на малцинството или коалиция. Чак това могат да се изберат знаещи и можещи хора, но не просто знаещи и можещи, а такива, които да се справят с конкретните задачи. От задачите трябва да произтича съставът на правителството.

Това посочва Кънчо Стойчев в „Денят започва“ по БНТ. Негов събеседник беше Валерия Велева. Цялото видео може да видите ТУК.

Според Стойчев тенденцията от първите дни след изборите се обръща, макар и трудно, и ще се върви към правителство. То е вероятно ще е с ограничен мандат на управление. Нужен ни е работещ парламент и работещо правителство. Европа се обновява бързо, качва се на друго принципно равнище и ние имаме шанс също да сме там. Не можем да си позволим да пропуснем този шанс.

Социологът допълни обаче, че за да се случи това, не трябва да се стига до поляризация и червени линии. Политическите процеси не са черно-бели, а са цветни, защото са сложни. Затова не трябва да има заклеймявания, както се случва с БСП, например. Или пък с ДПС. Нищо не е нито черно, както и нищо не е само бяло, допълва още той.