Кънчо Стойчев за кадрите с полицейско насилие и отражението им в парламента

Съгласен съм, че темата за полицейското насилие ще промени до голяма степен политическата ситуация в парламента, защото ще видим кой за какво е отишъл.

Това заяви социологът Кънчо Стойчев в предаването „Тази сутрин“ по БТВ. Негов събеседник беше преподавателят по политическа комуникация проф. Росен Стоянов.

Цялото участие може да видите ТУК.

Това не е само насилие, а престъпление. По време на сблъсък за полицаите е тежко да преценят и да се въздържат от употребата на насилие. Това е нормално, но да вържеш човек и да го биеш е престъпление в целия свят.

Според Стойчев има две хипотези за случилото се. Първата е, че полицейският произвол е нормален за нашата полиция и хората там могат да правят каквото си искат. Изводът от тази хипотеза е, че това трябва да бъде разформировано веднага. Втората хипотеза, е че някой им е наредил. Ако това е политическа поръчка, изводът е същият. Важното сега е освен съдебната гледна точка, която е специализирана, да бъде разгледано и политическото деяние, за да не се повтори това никога.

В момента има опити да се прехвърли отговорността върху най-ниското ниво – върху конкретни служители в полицията. Но това е много строго йерархизирана структура. Има много ясна политическа отговорност и тя трябва да бъде понесена, смята Стойчев.

Според социолога заявката на президента за връчване на втори мандат едва след като има яснота за бюджета не би могла да се нарече ултиматум. Президентът много ясно подсеща партиите в парламента, че това е тяхната основна отговорност. Ние гледаме политиката в черно и бяло и вината за това е на всички нас през последните 30 години. Когато има черно и бяло, има и разделяне на добри и лоши и разговорите са невъзможни. Политиката по същество  е управление и обединяване на интереси, а не разделяне, добави Стойчев.