Ако не се състави правителство, политическата класа ще изпадне в тежка криза

Трябва да се състави кабинет след изборите. Парламентът да заработи. Има доста неща за решаване. България е в етап, който е ключов не само за нея, но и за Европа и света. И основните политически играчи го разбират и затова вероятно ще се върви към правителство с къс мандат, което да е подобно на служебното.

Това посочва Кънчо Стойчев в ефира на радио „Фокус“. Цялото интервю може да прочетете ТУК.

Според Стойчев на предстоящите избори най-голямата интрига ще е битката за първото място – между ГЕРБ и „Има такъв народ“. Важно е да се разбере същността и характера на електоратите на двете партии, които са коренно различни, за да се направи анализ. При ГЕРБ има силно втвърден електорат. По-голямата част от местната власт е в ръцете на бившите управляващи, което е голям бонус за тях. ИТН пък разполага с млад електорат, който тепърва ще се изгражда и ще се утвърждава. Трудно е да се съпоставят. Логично изглежда ГЕРБ да загуби немалко гласове, но за ИТН ще е много трудно да ги достигнат. Разбира се, нищо няма да е ясно до последно.

Социологът коментира и служебния кабинет. Според него е съвсем нормално едно правителство, макар и служебно, да фиксира, да изследва и да оповести какво е свършило предходното – особено когато е било 10 години на власт. И тук няма значение кой е бил на власт, допълва още той.