Кънчо Стойчев: Има кадрови смени, а не реваншизъм

Всяко ново управление прави промени. Реваншизъм има, когато се задейства репресивна машина срещу опонента. Това вече не е допустимо. Към момента обаче не се случва подобно нещо, а вероятно няма и да се случи.

Това посочва Кънчо Стойчев пред радио „Фокус“. Цялото интервю може да прочетете ТУК.

Според Стойчев моделът, който е изградил Румен Радев със служебното правителство, най-вероятно ще продължи и занапред и след изборите. Вероятно това ще е правителство на малцинството с един по-къс живот от година-година и половина. Не се вижда изглед за коалиционна конфигурация. Първите четири партии са тези, които могат да бъдат гръбнак на едно управление, а по-малките – допълнение. Водещите партии няма да могат да се разберат обаче, а нови предсрочни избори не са вариант. На България и е нужна стабилност. Затова е възможно да търсят вариант да се разберат по определени теми и ще лимитират изпълнителната власт в някакъв срок, допълва още той.

Социологът коментира и политическите формации. Според него обединението в БСП има основно символен характер, тъй като левицата се намира в напрегнат момент. Патриотите, в този си формат и отстъпление на лидерите, имат шанс да влязат, но това ще зависи от активността. Слави Трифонов пък по-скоро печели от мълчанието си, защото на хората им е писнало от излишни приказки. При ГЕРБ е възможно да има спад в гласовете, а ДПС да получи такива от чужбина.