Кънчо Стойчев с анализ на политическата динамика преди предсрочните избори

Всяко събиране на разпилени гласове е добре преди избори. Най-после Корнелия Нинова разбира, че БСП сама не може да продължи и че левицата трагично се люспи и отлюспва. Татяна Дончева си е направила калкулации, а БСП е в правото си да ги приеме или отхвърли. В крайна сметка е видяла, че при Мая Манолова ще е в по-добра позиция. Влизането на „Изправи се! Мутри вън!“ и новото патриотично обединение ще зависи от избирателната активност. Партията на Слави Трифонов има потенциал да качи подкрепата  си и да атакува първото място, още повече, че ГЕРБ има потенциал да изгуби гласове в хода на кампанията. Формацията на Жан Виденов е отговор на позамрелия диалог в левицата и събуждането на идейни течения, които търсят представителство.

Това са част от обобщенията на Кънчо Стойчев пред БНР Пловдив. Цялото интервю може да чуете ТУК.

Стойчев смята, че и в новия парламент отново ще е трудна ситуацията. За да се създаде правителство ще трябва поне две от големите партии да протегнат ръка и към по-малък партньор. За това е важно да се посмекчи реториката и партиите да търсят мостове. Според него оптималният хоризонт за съставяне на правителство е със срок от година-година и половина с ясни приоритети.

Социологът коментира и скандалът с подслушването на политици. Възможно е да е имало, защото такъв беше манталитетът на предишното управление. Трябват факти и доказателства. Вероятно в момента се търсят. Ако не се намерят обаче, би било огромен автогол служебното правителство.