Проф. Митев: И двете основни партии са в критична и предкризисна фаза

Няколко възлови пункта характеризират сегашната политическа ситуация у нас и първият е, че двете основни партии – управляващата ГЕРБ и опозиционната БСП са в критична и предккризисна фаза.

Това посочи проф. Петър-Емил Митев в интервю за Петър Волгин в предаването на БНР „12+3“. Цялото интервю може да чуете ТУК.

В ГЕРБ се осъществяват видими и силни опити за дестабилизиране на лидера, които идват извън партията. За първи път ГЕРБ е заплашен от разцепление, поради обявяването на създаването на нов партиен проект от бившия втори Цветан Цветанов.

От друга страна в БСП предстои директен избор на председател, какъвто до сега не е имало. Няма такъв опит и не се знае какви ще бъдат подводните камъни в условията на ожесточена конфронтация между лидера Корнелия Нинова и вътрешнопартийната опозиция.

Втора особеност на ситуацията към момента се свързва с дейностите за подкопаване на имиджа на премиера Борисов, смята проф. Митев. Борисов обаче все пак съумя да убеди хората в своята безалтернативност и това убеждение не е разколебано от всички неща, които се случиха през последните седмици. Премиерът не е морално идеализиран от своите гласоподаватели, но убеждението е, че той е безалтернативен.

БСП, от друга страна, не успя да покаже на избирателите алтернативност. Ако една партия иска да противостои на Борисов, трябва да изгради и създаде нов политически език, който да противостои на създадения и наложения от него.

Третият важен момент е това, че на фона на тази компроматна война, в която се намираме в момента, всички партии като цяло изглеждат жалки. Обществеността има усещането, че бавно и неусетно потъваме в тресавище с липса на елементарна почтеност и порядъчност. Това се случва в условията на много висок праг на обществена чувствителност.

Има и още нещо, добави проф. Митев – готвят се нови политически проекти, които не са още достатъчно ясни. Например партията на Трифонов и на Мая Манолова. За всичко това може би есента ще може да се говори с по-голяма яснота. Но има заявки за алтернатива.

По въпроса дали БСП би могла да е алтернативата, според анализатора на този етап БСП все още не успява да се представи като такава. В момента те използват техния организационен потенциал за вътрешнопартийни битки, а не за изграждане на нов модел на управление, смята Митев. Развитието в БСП ще зависи не само от това кой ще победи, но и с какъв резултат. Ако няма някаква категорична победа, най-вероятно ще продължи и вътрешнопартийната нестабилност.

Очевидно е, че сме в периферията на световните събития в момента във връзка с протестите Black Lives Matter. Тези събития обаче непременно ще засегнат целия свят и ние ще го почувстваме. Засега още не виждам публично изразено притеснение. Но такова трябва да има защото България е част от западния свят, а САЩ поне за сега са негов лидер.