Проф. Митев: В хода на прехода бяха създадени мафиотски и олигархични кръгове

На 13 март 2012 г. в БТА се състоя традиционният форум „Политически дебати“ на тема „Има ли заплаха за демокрацията в България?“ с участието на проф. Георги Карсимеонов, проф. Петър-Емил Митев, доц. Антоний Тодоров и доц. Огнян Минчев.

Пълния текст на доклада на проф. Петър-Емил Митев можете да прочетете тук.

Проф. Петър – Емил Митев заяви, че демокрацията е динамичен строй, който постоянно трябва да се възпроизвежда. В хода на прехода бяха създадени мафиотски и олигархични кръгове, имаше явни тоталитарни тенденции, призна той. Сега можем да разчитаме на европейските критерии, но те не се осъществяват автоматично, направи уговорка Митев.

Опасностите за демокрацията са свързани с полицейското насилие, със създаването на извънпарламентарни центрове на власт, с отношението към политическата опозиция. Той оприличи ситуацията с епизод от „Животинската ферма“ на Оруел. Дава се приоритет на силния лидер, но неговата сила трябва да е в силните решения и в силния ум, заяви професорът. У нас има неизживян патернализъм, примерно – съпреживяването на президента като баща на народа, каза той.

С нарушаването на правилата се нарушава държавността горе, а отдолу – засилва се стремежът към силно управление. „Силната ръка“ е ерзацът, заместителят на нарушената държавност, каза Митев. По думите му така политическото общуване се превръща в политическа чалга, а политическата деградация в България се наблюдава с равнодушие.

Ако трябва да дам едно от определенията за демокрация, то е държавно устройство, при което обществото контролира властта, посочи професорът.

По-подробно мненията на участниците във форума можете да прочетете тук.