Глобализацията ще продължи да съществува, но в променен геополитически формат

  Пандемията е своеобразен негативен триумф на глобализацията. Вижте с каква скорост и в какъв мащаб се разпространява. Озова се в Папуа-Нова Гвинея, изкачи се по хималайските стръмнини до Бутан, на север достигна близо до полюса – Гренландия. Благодарение на медиите и на социалните мрежи човечеството следи и съпреживява това, което става по света.

Това посочва проф. Петър-Емил Митев в интервю за „Епицентър“. Целия текст може да прочетете ТУК.

Според Митев усилването на националната държава е свързано с две обстоятелства – пресичане на пандемията и слаба подготовка на наднационалните структури за осигуряване на противодействие. Наивно би било обаче от това да се прави извод, че глобализацията ще загуби перспектива. Пазарната икономика изисква откритост. Глобализацията ще продължи, макар и в променен геополитически формат.

Социологът смята, че неолиберализмът продължава да търпи удари, защото здравеопазването е най-социалната сфера. Държавата не е нощен пазач, както твърди още класическият либерализъм. Тя е и дневен защитник, организатор на обществения живот. В бъдеще, смята още Петър-Емил Митев, ще се открие път за една по-социална държава.