Да осмислим Маркс

Съмишленици, приятели и млади изследователи събра представянето на новата книга на професор Петър-Емил Митев „Карл Маркс и след него…“. Домакин на събитието беше Институтът по социология „Иван Хаджийски“, а представяне на книгата направи доц. Борис Попиванов.

Попиванов подчерта безспорната актуалност на изследването, както и острата липса на подобно скорошно вглеждане, което да може да ориентира, въведе и провокира интереса към марксистката политическа традиция в българската научна традиция до момента.

„Да говориш за книгата, когато вече е написана, сякаш винаги е по-трудно, отколкото да се напише самата книга“, призна авторът. Провокиран от своята публика, проф. Митев напомни, че изследователите на Маркс трудно могат да избягат от темата „про“ и „контра“. Изследването не е апологетично, макар авторът да застава на позицията „про“.

Книгата е трипластова, анализираща подробно Маркс – първо през анализ на неговата собствена теория, второ чрез обзор на прочитите върху него от неговите научни наследници, и трето – чрез анализ на дебатите върху „Капиталът“: половин век, един век и век и половина след неговото излизане.

Авторът получи поздравления и от директора на издателството на книгата Любен Козарев. „Изток-Запад“ работи дългогодишно с проф. Митев и е сред основните издателства, подкрепящи българските изследователи в сферата на социалните науки.

Книгата може да закупите ТУК

Снимки от представянето: