Проф. Петър-Емил Митев с експертен коментар в конституционния дебат

  С настоящата Конституция България получи международно признание на функционираща демокрация и това отвори пътя на страната ни към Европа. Не е необходима нова Конституция, а е нужно да се изпълнят повелите на сегашната.

Това посочи проф. Петър-Емил Митев, един от основателите на Института по социология „Иван Хаджийски“, в реч на среща с депутати от VII Велико Народно събрание. Митев е сред 400-те избраници през 1990 г., които написаха действащата Конституция на Република България. В изказването си той очерта рисковете и опасностите, които се крият от предложенията на Бойко Борисов за промяна на Конституцията и свикване на Велико народно събрание.

Според Митев идеята за премахване на ВНС е недопустимо, тъй като това е институция, която има 140-годишна история и е част от българската парламентарна традиция. Една държава, която уважава своя парламентаризъм, трябва да я уважава, а не да я затрива, допълва той.

Професорът смята, че е недопустимо и отстраняването на преамбюла в новата проектоконституция: Покойният Гиньо Ганев обясняваше, че преамбюлът е философията на Конституцията, която определя България като демократична, социална и правова държава.

Петър-Емил Митев е на мнение, че с предложението за сваляне на броя на народните представители в Народното събрание, управляващите от ГЕРБ правят усилия да съсредоточат още повече власт в ръцете си и да прокарат авторитарни тенденции. Колкото по-малко депутати, толкова и по-малко партии, допълва още експертът.

Повече по темата от Петър-Емил Митев може да чуете в интервюто му за БНР Пловдив ТУК.