Димитър Ганев пред "Хоризонт": Правителството минава в контранастъпление

Намираме се в нов етап и на протестите, и на управляващите – нов етап в тяхната реторика. Това заяви в предаването „От петък до петък“ Димитър Ганев от Институт „Иван Хаджийски“.

„Протестът вече има ново място и нов час, каквото е всъщност кафето пред парламента. Това без всякакво съмнение е нов етап в протестите. Това може да носи два ефекта най-общо. Това е на първо място допълнителен натиск към управляващите, радикализация в някакъв смисъл. На второ място обаче това крие известен риск – да разфокусира самия протест. Освен това протестът пред Народното събрание няма същите отличителни черти, които има този пред Министерски съвет в 18.30 часа, той е доста по-гневен, по-агресивен. От гледна точка на управляващите си мисля, че те започват да минават в контранастъпление – има един доста по-твърд тон, по-твърди позиции „.

„Партийният рефлекс на БСП като че ли заработи, партийната дисциплина е вкарана отново в релси. Това беше основният проблем в партията в последните няколко седмици. Мнозинството в НС изглежда много стабилно и то не по друга причина, а заради третия участник в парламентарното мнозинство – „Атака“. „Атака“ е последната партия, която иска нови предсрочни избори.“ /…/ „Това е политическият максимум на консумация на властта от Волен Сидеров. Той много добре го осъзнава“, коментира Ганев и добави мнението си, че БСП и ДПС плащат много висока цена заради отношенията си с „Атака“, но и че стремежът им за оставане на власт е много силен. Ганев посочи, че не може да се твърди на 100%, че с политическото бъдеще на „Атака“ е свършено, но със сигурност тенденцията е низходяща.

„Виждам една перспектива на съвместно съжителство, паралелна реалност между правителството и протестите. Мисля, че най-тежкият период за това управление с тези протести премина. Въпросът е, че това управление е способно съвсем скоро да направи и друга грешка, която да възобнови тази гражданска енергия…“, обобщи в заключение Димитър Ганев.

Цялото интервю с Димитър Ганев може да чуете ТУК.


Не пропускайте

От Мрежата