Светлин Тачев: Започва нов политически цикъл

Той е вследствие на трансформацията, която стартира с протестите през 2020 г., премина през няколко вота, през временновластие и завърши с изборите през ноември. Този процес доведе и до смяна на генерациите на политическия елит. Протестите се движеха от младите, т.нар. Поколение Z, което не помни нито Виденовата зима, нито е участвало в протестите от 2013 г. Ето, днес ние имаме и най-младия парламент, и най-младия председател на Народно събрание.

Това посочва Светлин Тачев в предаването „Преди всички“ по програма „Хоризонт“ на БНР. Негов събеседник беше Весислава Танчева. Цялото аудио може да чуете ТУК.

Политологът смята, че коалиция с противници, е трудна, но „Продължаваме промяната“ от самото начало дава позитивни послания за обединение на лявото и дясното. За тях „коалиция“ не е мръсна дума. Нещо, което „Има такъв народ“ не можа да разбере и да направи. Още повече, че това е възможната конфигурация и формациите нямат друг избор. Така е решил българският избирател. Нов вот ще е катастрофален както за тях, така и за парламентарната демокрация.

Тачев припомни, че подобни опити за обединение на лявото и дясното е имало на местните избори в София, а после и на протестите миналото лято. Кливиджът комунизъм-антикомунизъм вече не играе роля за младите. Има друг и той е – корупция-антикорупция. Подобни обединения между противници имаше в Турция, в Унгария и т.н., допълва още той.

Според политолога ще има много трудности пред коалицията – все пак това са партии с различни идеологически профили. Нещо повече, „Продължаваме промяната“ са вдигнали прекалено много моралната летва и е интересно да се види дали ще я надскочат. В момента най-важното обаче е редовното правителство да прекара страната през очертаващия се труден зимен сезон. А има спешни проблеми за решаване – повишаващите се цени на стоките, електроенергията и здравната криза.

Светлин Тачев коментира още лидерите на партии в оставка, ролята на „Продължаваме промяната“ в управлението и т.н.


Не пропускайте

От Мрежата