Светлин Тачев: Протестът срещу зеления сертификат беше първи тест за новата власт

Много важно беше как органите на реда ще овладеят ситуацията. Ако бяха използвали сила срещу протестиращите, новите управляващи веднага щяха да бъдат наредени до ГЕРБ.

Това посочи Светлин Тачев в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз. Негов събеседник беше Валерия Велева. Цялото видео може да видите ТУК.

Според Тачев новата власт получава бонус доверие, затова и протестът на 12 януари не е бил чак толкова масов. Първо, хората са уморени от изборите през отминалата година. Второ, властта е само на месец. Трето, има страх от връщането на ГЕРБ на власт. Четвърто, протестът беше партиен, а не граждански.

Според Тачев кабинетът на Кирил Петков започва управлението си в условията на няколко кризи, които могат да увеличат общественото недоволство. Новите управляващи по принцип имат сто дена толеранс, но някои въпроси не търпят отлагане. Затова трябва да спрат с анализите и да преминат към реални действия, допълва още той.

Политологът смята, че никой няма нужда от дестабилизиране на правителството. Дори ГЕРБ едва ли биха целяли да свалят кабинета точно в този момент и да търсят начини за влизане отново във властта. Позицията, в която се намират в момента, им е удобна.

Светлин Тачев коментира и ситуацията около зеления сертификат. Според него той е неефективна мярка в борбата с коронавируса. Беше въведен от служебния здравен министър, за да отчете някаква дейност. И то в момент, когато бяха нужни сериозни мерки. А те трябва да са такива, че да предпазват болниците от претоварване, защото тогава страдат не само болните от Ковид, но и хората с други заболявания.


Не пропускайте

От Мрежата