Яница Петкова: Много често временните неща продължават най-дълго време

Ако сравним сегашната ситуация с предишните два пъти (45 и 46 парламент), когато имаше общи желания за съставяне на правителство, можем да кажем, че сега условията са по-различни по няколко причини. Първо, тези преговорите, които се проведоха през последните две седмици показаха, че четирите формации са настроени по-скоро да водят разговори, да стигнат до някакво консенсусно решение. Второто,  малко или много успяха да запазят спокойствие и да не си „изтърват“ нервите.

Това са част от обобщенията на Яница Петкова пред БНР Бургас. Цялото интервю може да чуете ТУК.

Яница Петкова смята, че сега не просто има шанс за съставяне на кабинет, но и амбицията да изкарат пълен мандат. Нека припомня, че много често временните неща продължават най-дълго време, допълва още тя.

Според Петкова недоверието на българските избиратели към политиците, което се видя в резултатите от последния вот, има предистория – още от протестите през лятото на 2020 година. Доста дълго време беше трупано политическо напрежение, което успя за първи път да получи своята политическа развръзка на изборите на 4 април през тази година. Избирателите ясно дадоха да се разбере, че искат ново управление, както и че искат промяна. Политическите формации обаче не оправдаха доверието им. Затова част от хората, които гласуваха през ноември, избраха нови личности да работят в Народното събрание.

 


Не пропускайте

От Мрежата