Светлин Тачев за преговорите и възможностите за съставяне на правителство

Безспорно това е нов тип начин на водене на преговори. Доста по-различни от преди, открити пред обществото, което показва две неща: първо, прозрачност. Второ, равнопоставеност.

Това посочва Светлин Тачев пред БНР Видин. Повече може да намерите ТУК.

Според Тачев години наред търсим прозрачност и за първи път виждаме нещо подобно, в което политическите формации могат да седнат и да обсъждат политики. В предизборната кампания видяхме не водене на дебат за политики, а само нападки. Така стигаме и до равнопоставеността. „Продължаваме промяната“ даде възможност на останалите три партии да се чувстват не като загубили изборите, а като равнопоставени формации, които могат заедно да обсъждат.

Политологът смята обаче, че този първи кръг от преговорите е бил по-лесният. Във втория ще се решава кои да са министри в евентуален нов кабинет. Тук дебатите предполагам ще са много по-сложни, много по-трудни за решаване. Вероятно ще има сблъсъци между политическите формации за личности. Въпреки това виждам желание – не всичко да е на всяка цена.

Тачев е оптимист, че ще се състави правителство по две причини. Първо, ако някоя от политическите формации реши да се оттегли, ще е пагубно за самата нея на следващи избори. Второ, има и негласен натиск от обществото върху политическите формации най-накрая да направят това, за което са избрани, допълва още той.


Не пропускайте

От Мрежата