Светлин Тачев с пространен анализ на кампанията за предстоящите избори 2 в 1

Ако ГЕРБ реши да подкрепи кандидатурата на проф. Анастас Герджиков, това говори за няколко неща.  Първо – тъй като е издигнат от инициативен комитет, ако ГЕРБ  го подкрепят, няма да има критики директно към партията. Второ – не търпят партийна загуба, ако той не спечели. Трето – търси се по-широка подкрепа.

Това заяви политологът Светлин Тачев в интервю за радио БНР София. Пълният запис на интервюто може да чуете ТУК.

Тачев коментира и актуалната политическа обстановка преди кампанията за избори 2 в 1, както и причините за неуспехите на 45-тото и 46-тото НС. Според политолога ИНТ беше първата партия, която успя да измести ГЕРБ от първото място. Те получиха мандат да направят промяна, но направиха серия от грешки. Те имаха две възможности да направят кабинет – и в 45-то и 46-то НС, но сблъсъците между протестните партии доведоха до разочарование. А разочарованието отвори нова възможност за поява на нов политически проект, анализира политологът.

Особеното при „Продължаваме промяната“ е, че ги познаваме само от няколко месеца. Българските граждани винаги са търсели своя месия. Сега го виждат при Кирил Петков и Асен Василев, с тази разлика, че двамата не разчитат на харизма, а на свършената работа в служебното правителство. Също така има разлика между ПП и ИНТ. „Продължаваме промяната“ не виждат коалицията като мръсна дума. Проблем при новата формация около бившите служебни министри Асен Василев и Кирил Петков, би могла обаче да се окаже много високата морална летва, която поставят пред себе си.

Според Тачев след третите парламентарни избори за годината по всяка вероятност ще се сформира правителство. В политиката съставянето на правителство минава през компромис, диалог, подаването на ръце. Не е ясно дали партиите на протеста ще имат мнозинство, но компромис трябва да се постигне и да се състави поне правителство с къс мандат, смята Тачев.


Не пропускайте

От Мрежата