Светлин Тачев: Румен Радев влиза с много добри позиции в президентската надпревара

В края на мандата си Радев продължава да получава високо доверие. ГЕРБ все още не са излъчили кандидат, което пък вреди на партията, защото изглежда, че сякаш не могат да намерят човек, който да се изправи срещу настоящия президент. Дори и да е тактически ход, е грешен, защото Румен Радев остава единствената изпъкваща фигура в оставащото време до изборите.

Това посочва Светлин Тачев в предаването „Реакция“ по телевизия „Европа“. Негов събеседник беше Антоанета Христова. Цялото видео може да видите ТУК.

Тачев отбелязва, че липсата на кандидати за президент показва две неща. Първо, има дефицит на кадри. Второ, дори и да ги има, не е сигурно, че искат да се изправят срещу Румен Радев, защото евентуална загуба би им нанесла удар по личното доверие и рейтинг, допълва още той.

Политологът коментира и новата политическа формация „Продължаваме промяната“. Според него Кирил Петков и Асен Василев са използвали единствената възможност да влязат в политическата надпревара. Разочарованието сред хората от невъзможността на „Има такъв народ“ да съставят правителство в два поредни парламента, е създало пространство за нов политически субект.

Тачев смята, че все пак в 47-то Народно събрание по-скоро ще се създаде правителство, но с кратък мандат. Има две причини, които сочат, че ще се създаде кабинет. Първо, политическите формации са наясно, че не могат да си позволяват още едни бързи предсрочни избори. Нужно е правителство, което да ни прекара през зимните месеци, тъй като сме в политическа криза, а е възможно да настъпят икономическа и здравна. И второ, за разлика от партията на Слави Трифонов, според която „коалиция“ е мръсна дума, „Продължаваме промяната“ заявиха, че това е пътят за излизане от кризата, допълва още той.


Не пропускайте

От Мрежата