„Ние имаме проблем с корупцията. Нашият проблем не е, че корупцията съществува. Няма кътче на планетата, където да няма корупция. Нашият голям проблем с корупцията е, че ние не се борим с нея. И тук стигаме до голямата тема за ветото, за антикорупционния закон”, заяви в студиото на „Здравей, България” социологът Кънчо Стойчев.
Видеото с оригинално заглавие – Социолог за антикорупционния закон: Назначаваме вълка да пази агнетата, може да видите ТУК.
По думите му от гражданска гледна точка има три неща в антикорупционния закон, които са притеснителни.
„Първо – контролът, кой кого контролира. Отново назначаваме вълка да пази агнетата и после се чудим защо е празна кошарата. Тази партия или коалиция, която управлява – днес ще бъде една, утре ще бъде друга, но по този закон тя ще решава какво да бъде разследвано и държи ключа. Второто, което е безобразно в този закон, са всички онези възможности законът да бъде използван за политическа разправа по чисто субективни причини. И третото – липсата на защита на хората, които ще подават сигналите”, обясни социологът.
И заключи: „Това показва, че тези хора, които искат антикорпционния закон да мине в тази му форма, нямат никакво намерение да се борят с корупцията”.