Кънчо Стойчев: България има успехи във външната политика, но във вътрешната напрежението расте

За страховете и очакванията според последните социологически сондажи на „Галъп интернешънъл“ в студиото на „Още от деня“ по БНТ разговаряха Кънчо Стойчев, социолог, и Антоанета Христова, политически психолог.
„Проблемът не е в нашите страхове, проблемът е, че за съжаление живеем в ситуация на изостряща се международна обстановка, ситуация, при която ще има нова фаза на сблъсъка Изток-Запад. Имаме и една значителна неспособност наша си, защото и ние сме част от ЕС, да се справим със собствените си проблеми. За съжаление интеграционният процес не просто се забавя, а се забавя повече отколкото е здравословно и всичко това поражда страхове. Не сме били свидетели на толкова напрегната обстановка до сега“, каза Кънчо Стойчев, социолог.
Според изследване на Галъп 53% от българите смятат, че в момента има реална опасност от световен конфликт.
Премиерът Бойко Борисов балансира умело в чужбина и защитава добре националните интереси на България пред ЕС, НАТО и Москва, но ако не потуши нарастващото напрежение вътре в страната, вървим към избори.
„Хората одобряват външната политика на правителството, по този въпрос има консенсус. Но се интересуват повече от ситуацията в страната, където безобразието е много голямо, корупцията е голяма. Случаят с избягалите затворници е емблематичен за всяка сфера. Получава се така, че почти няма случай на голямо престъпление, където да не са замесени точно тези, които трябва да го предотвратят“, обясни социологът.