Кънчо Стойчев: 2018 се характеризира със задълбочаваща се криза на представителната демокрация

За да анализираме политическата обстановка през последната година в България, трябва първо да видим какво се случва в Европа и по света. Това беше една, изпълнена със сблъсъци и проблеми година, която най-точно може да бъде характеризирана със задълбочаваща се криза на представителната демокрация.
Това посочи Кънчо Стойчев в предаването „Добро утро, България“ по радио „Фокус“. Цялото интервю може да видите ТУК.
Става въпрос за този тип представителна демокрация, която откъсва избрания от хората да ги представлява елит и го завърта в олигархични кръгове. Тя прекъсва връзката със суверена, който би следвало да задава посоката на развитие. От това следват огромни равнища на недоволство и на недоверие. Демокрацията е система, която изцяло се основава върху доверие. Ударът по него, е удар във фундамента.
В криза е не само представителната демокрация, но и установеният след Втората световна война глобален ред. Това е ясно очертаващ се път на допълнително напрежение и конфронтация с огромни рискове за локални конфликти, които за съжаление ще засегнат и Европа.
В България кризата на представителната демокрация е дори по-дълбока. Недоверието в управляващите е огромно. Нараства протестният потенциал, който даже в определена степен вече се изяви.
Продължава и сблъсъкът вътре в обществото. То е разделено на няколко части. На политическо равнище виждаме сблъсък между управляващите и опозицията, който става все по-непримирим, което не вещае нищо кой знае колко добро, тъй като едно управление със стратегически цели изисква базово разбирателство. Такова през изминалата година не се постигна.