ЕС се превръща от проект за мир в проект за война

Притеснителното в днешния ден е, че войната вече е достатъчно вероятна. Доскоро най-красивият и успешен проект за мир в човешката история – ЕС, в момента го виждаме като проект за война. Разбира се, че Европа следва да развива своя отбранителен потенциал, но като че ли това се случва много късно, защото има криза на лидерството.

Tова посочва Кънчо Стойчев в „Преди всички“ по програма „Хоризонт“ на БНР. Цялото интервю може да чуете ТУК.

Според Стойчев зависимостта на Европа от САЩ вече е толкова голяма, че тя е непреодолима. Американският военнопромишлен комплекс победи. Десетилетия напред Европа ще бъде въоръжавана с американско оръжие, а не със свое собствено – тя не може да го произведе в нужните количества и качество, защото пропусна момента, когато имаше тази възможност. Освен това Европа от една енергийна зависимост от Русия, отива в друга енергийна зависимост – от САЩ.

Социологът смята, че Европа се срива. Ключовите европейски икономики са в рецесия и виждаме, че основни бизнеси всеки ден се изнасят по посока на САЩ. Това е криза, която няма нищо общо с регулярните кризи – тя е много по-дълбока. В Европа има и много изострена криза на легитимността на политическото управление. Има фатално раздалечаване между волята на хората и това, което се случва в администрацията. Масовото настроение в Европа е за прекратяване на конфликта, а елитите разказват как тази война трябва да продължи до последния човек.

Затова Кънчо Стойчев по-скоро очаква изненадващи резултати на предстоящите европейски избори – голямо засилване на присъствието на по-крайни партии в ляво или дясно и нова конфигурация на европейско равнище.

Социологът коментира още проблемите пред ротацията и бъдещето на правителството.