Коментар на Кънчо Стойчев в предването Референдум по БНТ за събитията от 10 януари 1997 година

В предването Референдум по БНТ Кънчо Стойчев, заедно с още петима участника коментираха събитията от 10 януари 1997 година и навършването на 20 години от събията. Цялото видео може да видите ТУК.
Кънчо Стойчев коментира грешки допуснати тогава от Народното събрание – грешни формули за провеждане на насилствени реформи и отрязване на социалния диалог с хората. Една от най-големите грешки на повечето български политици е това, че все още не са се научили – „Какво е това демокрация?“, заяви социологът. При декомокрация не действа принципа на „джунглата“, които е по-силен той ще управлява, тя действа когато обществото се грижи да защити интересите на малцинството, допълни той.
Сътоянието на общественото мнение – това е нещо противоречиво. Това, което липсва най-много на българина това са правила. Той приема и пазарната икономика, и Европейския съюз и НАТО, но не приема да живее в страна без правила, защото именно това го прави беден, коментира още Кънчо Стойчев.
На ни трябват три основни приоритета, които да са национални и да няма значение, кой от коя партия е. Не се води диалог нито в обществото, нито межу различните политически формации. В момента ни липсва НИЕ. Така Кънчо Стойчев описа общественото мнение в странта.