Интервю на Кънчо Стойчев в предаването "Денят на живо" по Канал 3

Интервюто на Кънчо Стойчев в предаването „Денят на живо“ по Канал 3 с оригинално заглавие: Би било огромна грешка ГЕРБ отново да повтори всички министри, може да гледате ТУК.

Мажоритарното гласуване ще е проблем, защото коалиционните партньори са на противоположно мнение, прогнозира социологът

Не съществува напълно подготвен парламент никъде по света. Преди да минат 100-ина дни от работата му няма да можем да работим конкретно. Това е парламент с нов състав, независимо че се състои от старите партии.
Това каза в предаването „Денят на живо“ социологът Кънчо Стойчев.
По думите му най-голямото предизвикателство пред коалицията е да убедят целия български народ да й има доверие. „Грубо казано една трета е гласувала за този парламент и ако имат здрав разум няма да се оставят на влечението за величие, а всеки ден ще се събуждат с мисълта, че подкрепилите ги българи са малцинство. Затова ще трябва да се доказват“, коментира той.
Социологът прогнозира, че проблеми в коалицията ще има, и ще е тежък епизодът с мажоритарното гласуване, защото партньорите са на противоположно мнение по темата и няма да може да се постигне мнозинство.
„Би било огромна грешка ГЕРБ да повтори изцяло министрите от предишното правителство. То не си отиде с добра оценка от народа и такова решение би било политическа арогантност“, подчерта Стойчев. Той допълни, че Борисов вероятно ще определи министрите си за успешни, но това не отговаря на истината.
Според него Обединените патриоти са стабилен партньор. „Те са предвидими и отстояват позициите си на висок глас. Ако от другата страна се чува и се вижда, може да се постигне стабилност“, посочи още социологът.