Интервю на Борис Попиванов пред радио "Фокус" за българското европредседателство

Подобряване на отношенията между Анкара и Брюксел и интеграцията на Западните Балкани едва ще станат факт по време на Българското председателство на съвета на Европейския съюз (ЕС), защото нагласите в повечето страни от общността са негативни. Това мнение изрази Борис Попиванов в сутрешния блок “ Добро утро, България“ на радио „Фокус“.
„Нагласите във водещите европейски страни са по-скоро негативни. Както негативни към Турция, за която няма дискусии за това как се развиват тези отношения и точката на взаимодействие е по-скоро мъртва, както на Анкара с Берлин, така и с Брюксел. По отношение на Западните Балкани, макар че има едно общо положително отношение, то сигналите от Германия са, че в никакъв случай не трябва да се бърза и по-скоро трябва да се развива вътрешното, регионалното и инфраструктурно, търговско и друго взаимодействие на тези страни, отколкото да се пристъпи към ясна пътна карта за европейската им интеграция. България се опитва, без да стига да достига до някакъв европейски консенсус по тези въпроси, да го наложи само за няколко месеца. Не съм сигурен, че ще постигне успех при тези резултати.“, обясни политологът.
Според Борис Попиванов, и подобряването на отношенията ЕС -Турция, и присъединяването на Западните Балкани, ще се случат, но едва ли именно България ще се окичи с този успех.
Линк към интервюто може да намерите ТУК.