Дебатът представи два подхода към мислене и правене на политика в България

Tози дебат беше изключително полезен и важен за българските зрители, за да могат да видят два различни подхода на мислене и правене на политика в България, представлявани от две сериозни кандидатки с авторитетни биографии и присъствие.
Това посочи Борис Попиванов за дневния информационен блок на „Добър ден“ на радио „Фокус“. Цялото интервю може да прочетете ТУК.
Единият подход, този на госпожа Елена Йончева, е на защитата на националния интерес с дневния ред на българското общество. Такъв, какъвто трябва да бъде представен на европейско равнище и защитен пред европейските институции, за да може да постигне онова, което тя и не малка част от обществото настояват – повече справедливост, ред и сигурност за българските граждани сега.
Другият подход, този на госпожа Мария Габриел, се стреми да докаже, че дневният ред на Европейската комисия трябва да бъде дневният ред на българското общество, че проблемите с дигитализацията и фалшивите новини са централните, с които трябва да се занимаваме. Това значи – от Брюксел към България би трябвало да идват важните теми и ние би трябвало да вървим по тях.
Мотивацията на Мария Габриел е ясна. Тя има своите позиции, програма за действие, има своя ресор отиващата си ЕК. И госпожа Габриел трябва да защити тези политики и практики, които е поела и които смята, че са важни да бъдат развивани на европейско равнище. Тя има на своя страна по-дълбокото познание за коридорите на брюкселската власт, повече информация за сложните механизми на взимане на решения в Брюксел.
Мотивацията на Елена Йончева пък се вижда, откакто влезе в българската политика. Тя е да продължи тази битка, която води за повече справедливост, за повече прозрачност, за повече честност в българската политика. Да я продължи от Народно събрание на европейско равнище. Госпожа Йончева струва ми се заяви нещо подобно в дебата, че битката за Европа е битка за България, че твърде много решения се взимат там, за да можем да я пропуснем и да я оставим настрана.