Има риск местните избори да се превърнат в битка за благоразположението на правителството

Повечето партии вече имат своите критерии за излъчване на кандидати, както за кметове, така и за общински съветници. Въпросът е дали самите кандидати ще съответстват на тях, защото на много места е трудно да се намери подходящо лице.
Това посочва Борис Попиванов в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“. Цялото интервю може да чуете ТУК.
Политическите партии в България в момента се намират в едно почти кризисно състояние. Големите са обхванати от различни сътресения, които допълнително затрудняват способността им да водят стабилна, целенасочена, премерена предизборна кампания. Това допълнително може да се усложни, ако бъдат окончателно приети промените за сваляне на субсидиите.
Трябва да отчетем, когато говорим за местни избори, че предстоящите ще бъдат проведени в условията на най-голямата позната ни досега зависимост на общините от централната власт в България. Устойчиво нараства и продължава да расте делът на държавните субсидии при формирането на бюджетите на общините – тоест на директната финансова зависимост.
Такова е положението с финансовите корекции при усвояването на европейски средства – пари, които общините често пъти сами не могат да намерят и затова разчитат на държавата. И това в условията на неясно бъдещо европейско финансиране в следващия програмен период.
Има риск, при това състояние на партиите и при това състояние на зависимост на общините, местните избори дори да се изродят в битка за благоразположението на правителството.