Изследователи на "Иван Хаджийски" за случая "Катуница"

В предаването „Отпечатъци“ на БТВ Първан Симеонов коментира последиците от случая „Катуница“. Запис от предаването можете да гледате тук. От 12-тата минута започва обсъждането с участието и на Харалан Александров и д-р Николай Михайлов

Публикуваме и препечатка от вестник „Труд“ от 3 октомври. В нея личат мненията на Кънчо Стойчев и Борис Попиванов.

Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) към президента набеляза в събота три “претоплени” мерки за потушаване на пожара “Катуница”: проверки на незаконно забогателите, регистър на хората с над три висящи дела и засилено полицейско присъствие в малките населени места. Попитахме водещи политически анализатори – социолози, политолози и журналисти, дали това са адекватните решения. И дали създалото се обществено напрежение няма да подмени нормалния дневен ред на предизборната кампания.

Кънчо СТОЙЧЕВ: Елитът реши да бъде мразен елитът

Събирането на Консултативният съвет за национална сигурност бе полезно – елитът се срещна и дискутира важни проблеми. Това е добрата страна на медала. Лошата е, че участниците излязоха с идеята да бият богатите. Естествено, те използват друг израз – “незаконно забогателите”. Но кой решава дали си забогатял законно или не? Политиците свирят на много ниска струна на българския народ. Българският народ мрази богатите, мрази елита. Какво излезе? Излезе, че елитът се събра и реши да бъде мразен елитът.

Ситуацията има и смешна страна. Работата на полицията, следствието, прокуратурата, финансовото министерство не е Консултативният съвет да взема решение те да си вършат работата. За тази работа те получават заплати от нашите джобове. Все едно да се вмени като задължение на обущарите да кърпят обувки. Накратко – участниците в КСНС не бъркат дълбоко в раната – ромската сегрегация, неуспешните модели на интеграция, а разсейват общественото внимание. Те казват: тук ще стане рай, по улиците ще ходят само честни хора. А кой е честен и кой е чист ще решаваме ние.

За мене напрежението около случая “Катуница” е социално и избива през етническата проблематика. Налице е социално недоволство от бездържавието и беззаконието. Тук е големият парадокс – ГЕРБ дойде на власт заради очакването за възстановяване на държавността, а на втората година от мандата това не само че не се случи, но предизвиква масови вълнения.

Привидно страницата “Катуница” е затворена, но не е затворена голямата страница на социалното недоволство. Точно обратното – през есенно-зимния период ние широко ще я отворим. В българското общество тече фундаментален процес на обедняване. Досега този процес течеше по линия на неувеличение на пенсии и заплати. Но това стъпало е извървявано, предстои ново с поскъпване на газа и парното, а това ще повлече нагоре и цените на хляба и хранителните продукти.

Безспорно предизборната кампания оказва влияние върху реакциите на политиците и кандидатите. Но плахостта се дължи най-вече на политическа импотентност. Ако бръкнат в раната, те ще се окажат част от проблема.

Катуница няма да стане водораздел в предизборния дебат, защото дебат няма да има. Вместо сблъсък на мнения ще гледаме риалити. Дебатът е запушен и обществото ще плати тежка цена за това, че не разговаря.

Не мисля, че партиите на статуквото ще извлекат полза от случая “Катуница”. Това налива вода в извънсистемните партии. Едва ли Волен Сидеров е този, който ще спечели. Разочарованието от него е дълбоко. Той се опитва да поведе бунт срещу властта, която крепи. Хората чувстват лицемерието. Сидеров вече не може да излезе от тази поза.

Борис ПОПИВАНОВ: Мерките са стари и спорни

Консултативният съвет успя да внесе разум, което е важно на фона на напрежението и страховете, които продължават в различни точки на страната. Заседанието бе и психологически акт, който не бива да бъде подценяван. Нямаше съществени разногласия между премиер и президент или поне не бяха представени пред медиите. Но няма съмнение, че предложените мерки са оспорими. Те не са нито нови, нито досега са гарантирали успех при решаването на ромския проблем.

Но нека не забравяме, че съветът е свикан в ситуация на предизборна кампания. Необходимо е да се предложи нещо, което е краткосрочно изпълнимо. Иначе сериозните решения отиват с месеци и години напред.

Спорът дали напрежението е етническо или социално е като този за кокошката и яйцето. Проблемът безусловно е социален, тъй като повечето етнически проблеми имат социална основа и лесно намират етнически израз. За пореден път става дума за социални въпроси – за усещането за несправедливост, за безхаберие, беззаконие и безнаказаност за някои лица в държавата. Става дума за недоволство от ромската престъпност, която е на социална основа. Става дума и за сериозни социални разслоения сред ромското население, които трябва да разберем. Страницата “Катуница” не е затворена. Всеки нерешен проблем напомня за себе си в най-неподходящия момент. Може да сме приключили с тази Катуница, но следващите катуници, които се очертават, никой не може да предвиди кога ще избухнат. Когато цялото общество говори за един проблем, не може политиците и кандидатите за изборни длъжности да се правят, че той не съществува.

Досега бяхме свикнали да разсъждаваме така – когато възникне етнически проблем, той води до ръст на националистическите формации и сплотяване на сили, които са етнически електорат. Сега не е така. Хората не пожелаха водачеството на националистически формации, нито пък протестите се изляха срещу ДПС. Хората искат сигурност и стабилност. Партията, която успее да внуши тези чувства – ГЕРБ или БСП, ще покаже коя от тях би могла да спечели от случилото се.

Димитър Аврамов: Изборите не са изкривени

Набелязаните от КСНС мерки не са никакви мерки. Не са посочени конкретни хора и групи, които нарушават реда. Първанов освен това трябва или да се уточни, или да се извини за думите си, че за България не се е писало така в чужбина от 1996-1997 г. Тогава българи, турци и роми излязоха заедно да протестират срещу правителството и партията на г-н Първанов, която беше фалирала България. Аналогията между днес и тогава е обидна за хората.

Не смятам, че “Катуница” ще захлупи предизборната кампания. Протестите, свикани от футболни агитки и от хора, които мразят други хора на етническа основа, не са нормален дневен ред. Мнозинството граждани нямат нищо общо с такъв тип мислене.

Антоний Гълъбов: Провал на пасивната политика

КСНС не даде отговор на тежкия въпрос за българското общество – как можем да постигнем мирно съжителство, което да издържи и след време, когато освен с ромите и турците ще трябва да живеем и с емигрантски общности. Инцидентът “Катуница” бе политически манипулиран. Намираме се в нетипична, ненормална предизборна кампания. В момента имаме уж граждански протест, в който ни се сервира същия този националпопулизъм, който беше поддържан през годините. Но трябва да кажем, че КСНС обозначи провала на една пасивна политика по отношение на националната интеграция, на политика, която възприема ромските групи като обект на въздействие, а не като партньор.

Иван Гарелов: За да няма време разделно

Към президента: Бъдете на висотата на своя пост. Ако етническото напрежение продължава, резултатите от изборите ще отразяват временните настроения, а не реалния избор. Ще спечелят националисти, екстремисти и етнически партии. От разделението печелят полюсите. Това трябва отдавна да сме го разбрали. В такъв случай няма ли да е по-добре да се отложат изборите?

Към тримата кандидати за президент – Плевнелиев, Калфин и Кунева:Днес се вземат (или не се вземат) важни решения, отнасящи се до етническия мир в страната. Решават сегашните управници. Но само след няколко месеца един от вас ще застане начело на държавата. Затова не се ограничавайте с общи разсъждения. Не търсете и политическа изгода. Съберете се тримата и се споразумейте върху няколко принципа, според които ще работите, ако ви изберат. Така хората ще имат някаква сигурност за близкото си бъдеще.

Към премиера:Ако проблемът не бъде назован с истинското му име, това не означава, че той не съществува. Европа няма да повярва на думите, че това не е етнически проблем, когато гледа кадри и снимки от горяща джамия в центъра на София и от горящи къщи в циганско гето. Няма как случилото се да бъде забравено и страницатазатворена. Пролята е кръв, натрупана е омраза. Утре или след време ще има нова, по-страшна експлозия и тогава няма за какво да се питаме откъде ни се е взела. Днес на улицата са едните, утре ще излязат другите. И накрая Вие ще трябва да се справяте.

Към политическите лидери:Не злорадсвайте и не търсете изгода. Вие всички сте виновни, защото през годините бягахте от този проблем като от горещ картоф. Търсете националното единство не с празни думи, а на базата на конкретни решения. Иначе цел на следващата експлозия може да се окажете самите вие. Нали помните зимата на 1997-а.