Андрей Райчев пред "Преса": Борисов трябва да се отърве от Цветанов

Статията е публикувана във вестник „Преса“ на 19 юли 2012 г.

Най-изненадващото е, че управляващите са очаквали положителен доклад на Европейската комисия. Те явно са се подлъгали по собствената си пропаганда, че са уникални, че са особени и с тях България ще получи първия си положителен доклад. Нищо подобно не би могло да се случи, така че извод №1 е: язък за натягането.

Значи те се натегнаха и приеха един закон за конфискацията, който сами не харесваха и не искаха да приемат. Те перманентно ухажваха някакви началници в Европа, ходиха, обясняваха се, мислеха, че имат връзки в Европейската народна партия и какво ли не… Та дори и пушенето забраниха, за да се харесат.

Извод № 2 е, че те най-после виждат нещо, което всеки наблюдател знаеше от по-рано. Те взеха властта с „европейски механизъм“ и сега получават могъщ удар по същия начин.

Към края на мандата на тройната коалиция те – с помощта на западноевропейските партии „посестрими“ – издействаха ниска европейската оценка, спиране на парите и т.н. и това превърнаха в основа на своята кампания. И сега го получават като бумеранг.

Третият ми извод от този доклад е дълбоко лицемерната позиция на Европа. В него въобще не е употребена думата „подслушване“, а това е един от главните скандали на държавата. Няма и намек, че в страната има полицейщина…

Министърът на вътрешните работи вчера заяви, че на еди-кой си митинг против него имало познати лица от други манифестации. Как министърът на вътрешните работи ще познава някакви хора от манифестациите!? Откъде-накъде той ще си позволява да казва, че знае политическите възгледи на някои граждани?! И няма още на следващия ден да му поискат оставката?!

За цяла серия подобни неща в доклада няма и дума. Точно обратното, те се поощряват. Казва се, че засиленото полицейско присъствие е положително и т.н. И това на фона на съмнения в демократичността в България, която оприличават в някои публикации на Унгария и Румъния.

Лицемерие личи и в това, че проблемът за нашия Висш съдебен съвет (ВСС) е сведен до пожелание за структурни промени. А ни трябват персонални промени.

Така че да не е възможно лична приятелка на вътрешния министър да става шеф на съд. Бих казал още, че в този доклад няма никакво извънредно събитие, това е абсолютно типов доклад. Типов и погрешен, защото главната препоръка в него е да се усили репресията. Те са доволни от тази репресия и не са обърнали внимание например на смайващия и много страшен факт, че над 90% от съдебните дела в България завършват с осъдителна присъда.

Даже когато нещо още не е доказано, масовото желание е „Вкарайте ги в затвора!“. Към това масово искане от народа Европа безобразно се присъединява в момента. Вкарайте някого поне в затвора… Един безразсъден човек от европейските институции онзи ден каза: „Възстановете доверието в правосъдието“… Кога е имало в България доверие в правосъдието? Кое доверие да възстановим – по времето на бай Ганьо и на Стефан Стамболов или на комунистическия режим?

Все пак какви последици да очакваме от доклада на ЕК? Важна особеност е, че България за първи път е обособена от Румъния. Това е много хубав сигнал.

Не заради правосъдната система, а защото имаше опасност да ни запишат с Унгария и Румъния в списъка на страните с подозрения за недемократичност. И това е много важно – България да не попадне в този списък ей така, заради некомпетентни западни наблюдатели и журналисти. Ние си имаме болежки, имаме си проблеми, но нашите проблеми не са от този тип. Тук демокрацията не е фундаментално застрашена.

Втората голяма последица, че вицепремиерът Цветанов се превърна в баласт. Имаше подозрение, че Борисов може би ще е първият премиер, изкарал цял мандат, но и долетял до крайната спирка, без да хвърли нещо от балона, без да хвърли баласт. Това все още е възможно, но вече става все по-малко вероятно. Цветанов много му тежи.

Г-н Цветанов продължава да ни занимава със себе си и се държи неадекватно в тази ситуация, когато е доста критикуван и притиснат и докладът е против него. Погледнете това, че празнува успехи, дава дес
етки изявления, напада президента… Това е държание на човек преди всичко без сериозно място в политиката. Това не е разумно политическо поведение. Но така или иначе той вече е баласт за Борисов.

А премиерът Борисов сега ще се опита първо да мине към почивката. И неговите съветници сигурно ще му кажат да се опита да доиграе мача, без да получи още голове.

И през септември да почне наново. Ситуацията е благоприятна за това; има още 14 дни политически живот и после са отпуските.

От друга страна, опасностите за Борисов не са по линия на скандалите. Те са по-страшни. И опасностите са вече главно политически, не толкова от икономическото положение в страната и ръста на цените. Освен това опозицията демонстрира… Ако успее да събере над половин милион подписа за референдум по въпроса за АЕЦ „Белене“, Станишев ще лансира много голяма сила. Това наистина е много сериозна заявка, това не е изказване или пресконференция. Това е просто тътен, подземен тътен.


Не пропускайте

От Мрежата