Изследване за гражданската активност

Статията е публикувана във вестник „Труд“ на 16 юли 2012 г.

Първан Симеонов

15% от пълнолетните българи заявяват готовност да участват в митинги и демонстрации. Около една трета от запитаните пък биха участвали в подписки. Толкова са и онези, които твърдят, че биха дарявали за благотворителност. 27% заявяват, че биха участвали в доброволчество.

Събитията от последните седмици отново обърнаха вниманието върху формите на протест и гражданска активност. Затова през този месец „ББСС Галъп интернешънъл” по поръчка на „Труд” включи поредица въпроси по тези теми в редовното си национално представително изследване.

Вече няколко години „ББСС Галъп интернешънъл” проверява с блок въпроси склонността към гражданска активност. Въпросите са задавани през есента на 2008-ма, през пролетта на 2011-а, и през март и юли 2012 г.

Данните се движат различно в годините и се влияят от текущи събития. През пролетта на миналата година около протестите за цените на горивата готовност за участие в митинги и демонстрации са декларирали 29% от запитаните. Тогава се отчита също повишена готовност и за участие в граждански неподчинения и стачки.

Готовите да търсят правата си по съдебен ред и пред европейски институции пък са винаги между 10 и 15%. Приблизително на такива нива са и готовите да учстват в национална стачка или в друга стачка или протест по определен проблем.

Видимо повече хора предпочитат подписките и благотворителните инициативи – в годините техните дялове се движат около и над една трета от запитаните. Именно в тези две категории са и най-големите дялове на респонденти, които заявяват, че вече са участвали в подобни активности.

Около и под 5% традиционно са онези, които декларират, че са участвали в граждански неподчинения, национални и други стачки и протести. Минимален назад в годините е делът на онези, които твърдят, че са прибягвали до съд или други подобни действия спрямо държавата, институции или фирми за некоректно отношение, нарушаване на права, високи сметки и т.н.

В най-голяма степен склонни към форми на гражданска активност през този месец изглеждат хората в столицата и големите градове, хората, водещи по-активен и модерен начин на живот.

В края на миналата година пък „ББСС Гълъп интернешънъл” участва в международното проучване по темата, проведено от WIN и Асоциация „Галъп интернешънъл” – най-старата и влиятелна изследователска мрежа. Тема на изследването бяха очакванията по отношение на протестите и стачките през 2012 г. 55% от анкетираните по света и 37% от участвалите в проучването българи тогава очакваха увеличаване на стачките и протестите по икономически причини през настоящата година.

Изследването проведено през последните дни на юни и първите дни на юли 2012 г., е представително за пълнолоетното население и обхваща 1007 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете. Известно е като ежемесечен Политически и икономически индекс на „ББСС Галъп интернешънъл”®. Mаксималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на „Галъп интернешънъл” в България от 1992 г. насам.


Не пропускайте

От Мрежата