Борис Попиванов пред LiveNews: БСП не се държи като лява

Статията е публикувана в livenews.bg на 20 май 2012 г.

Политологът смята, че процентите, които Станишев получи на конгреса нямат дълъг срок на годност и подчерта, че БСП не трябва да се мъчи да бие ГЕРБ на техен терен, а да върви по своя писта

„Навярно това е най-интересният и наситен откъм събития и напрежение конгрес на БСП през последните 15 години. Чуха се достатъчно много остри изказвания, реплики, апострофи от залата. Нищо общо с традиционния образ на партийните конгреси, с който сме свикнали – тържествена атмосфера, приповдигнат тон, ръкопляскания, казионност. И обратно на очакванията, в голямата си част дискусията се водеше именно около идейното състояние на партията и предложенията към обществото.“ Това заяви за LiveNews политологът Борис Попиванов.

„Бих откроил словото на Янаки Стоилов, който призова за истинска лява политика от страна на БСП и настоя председателят на партията да бъде на висотата на политиките, които провежда президентът на ПЕС. Това е ключов момент, защото – това се чу и от други делегати – проблемът със застоя в доверието и подкрепата за БСП идва не защото е лява, а напротив, защото не се държи като лява. Всичко това се свързва и с един решителен курс към укрепване на държавата и нейните институции, какъвто мнозина навярно очакват от БСП. Всъщност в отчетния си доклад Сергей Станишев формулира десет предложения, насочени към отказ от онова, което бих нарекъл костовистки консенсус в България. Имам предвид начина, по който се прави бюджетът от 1997 насам и начина, по който са изградени и работят социалните системи. Сходна бюджетна политика и сходно разбиране за реформи поддържаха и кабинетът Костов, и кабинетът Сакскобургготски, и кабинетът Станишев, и с всичките странности и непремислени ходове – и кабинетът Борисов днес.“

По думите му заявката на Станишев е насочена към смяна в приоритетите на държавното субсидиране, към смяна на досегашния здравноосигурителен модел и ориентация към данъчно финансиране на здравните услуги, и връщане към пенсионната система, основана на възрастов критерий. „Предстои да видим – първо, дали лидерът ще бъде последователен в тези си намерения, второ, дали ще намери формите, в които обществото ще ги припознае като важни за себе си, и трето, дали ще има волята да ги отстоява при неизбежната съпротива, която биха срещнали“, посочи Попиванов.

„От гледна точка на изборната борба – основна ос на дискусията се зададе от различните виждания на Станишев и Георги Първанов, далипротивникът е Бойко Борисов с всичките средства, през които влияе на общественото мнение, или е феноменът ГЕРБ като машина за избори, застрашителна за демокрацията. Известно е, че надделя вторият възглед. В този дух са и посланията от конгресните резолюции, които делегатите обсъждат и приемат тази сутрин. Общото убеждение, изразявано неведнъж, е, че проблемите на БСП са не само идейни – по въпроса за пътя, – но и организационни – по въпроса за пътника. Вътрешнопартийната дисциплина е сериозен препъникамък, който може да обърне партийната кола в неочакван момент, дори при идейна и политическа консолидация“, каза той.

„Повече от 10 години Станишев е председател на партията и всъщност за първи път се яви на конгрес, в който неговият избор не беше предначертан и очевиден за всички. Така да се каже, това е най-малко служебната му от всички партийни победи. Дефицит на Станишев, който той трябва бързо да преодолява, са националните победи. Онези над 77%, което получи, са авансови и нямат дълъг срок на годност, във всеки случай не много по-дълъг от следващите парламентарни избори. Той трябва да доказва, защото не е успял досега, че не е лидерът на изборните неуспехи в партията на плоския данък.

Попиванов подчерта, че Станишев е инвестирал много усилия, време и действия за постигане на тазнощната си победа, че трудно би могъл да се откаже с лека ръка от лидерския пост през септември, ако бъде преизбран за президент на ПЕС на конгреса в Букурещ. „Неговият български календар вече сочи 2013. И още нещо. След конгреса новоизбраният Национален съвет ще иска повече неща от своя председател, след драматизма на отчетно-изборните конференции местните партийни структури ще имат повече претенции към лидера.

Попитан как ще коментира решението на Георги Първанов да се откаже от битката за председателския пост, Попиванов каза: „Първанов разбра, че мнозинството от делегатите не подкрепя неговите позиции по организационната реформа, по вътрешното състояние на партията, по характера на битката с ГЕРБ. Решението му да се оттегли е логично. По този начин, вместо конгресът да се концентрира до края си върху лидерския сблъсък, получи възможност да излъчи по-ясно своите послания към обществото и да успокои партийните членове и симпатизанти.

На въпрос какъв ще е следващият ход на Георги Първанов и дали ще работи за реализирането на идеята АБВ, но под някаква друга форма, Попиванов отговори така: „Решенията на конгреса са ясни, и смятам, че той ще се съобрази с волята на най-висшия партиен форум, поне до следващото му заседание. АБВ възникна по начин, който не беше добре обмислен, възприе се зле от партийното ръководство, не даде ясни послания. Хората не разбраха защо е било необходимо. Вината за това, разбира се, е на президента Първанов“, каза той. „Но при цялата неопределеност на тази инициатива, в нейния замисъл е доловена, струва ми се, една тенденция в европейското ляво, която набира сили в последните години – отварянето на лявото към широк кръг от различни организации, граждани, интелектуалци, търсенето на политическа енергия отдолу. Левият фронт във Франция, представил се толкова убедително на президентските избори, е такъв. Сириза в Гърция, която има шансове да бъде първа политическа сила на предстоящия вот, включва много партии, граждански и екологични организации, структури, групи по интереси. Засега е така в крайната левица“.

Но и въпросът, по какъв начин лявото в България ще си взаимодейства с гражданите, с техните организации, със синдикатите, ще намира авторитетни обществени изразители на своите позиции, стои открит. Ако не е АБВ, друго трябва да е. Ако не е Първанов, друг ще е. Но това е пътят. Коалицията с гражданите трябва да бъде за една лява партия по-важна от другите коалиции.

Според него БСП продължава да се възприема като алтернатива на ГЕРБ, просто защото няма друга алтернатива. Вярно, на този етап далеч не достатъчно убедителна алтернатива. Но у нас отдавна приключи логиката на двуполюсния модел, че ако не харесваш ГЕРБ и Бойко Борисов, ще гласуваш в червено. Неколцина от делегатите на конгреса подчертаха, че БСП не трябва да се мъчи да бие ГЕРБ на техен терен, а да върви по своя писта. Времето на изборите не е много.“

„Предсрочни избори не се очертават, а социологическите проучвания систематично показват, че и хората не виждат в смисъл в тях“, каза Попиванов. „Ако дай Боже няма някакъв драматичен икономически и социален срив към края на годината, няма да се намерят обществени и политически сили, които са в състояние да провокират избори. Само управляващите могат да направят това. Защо им е обаче? Тепърва ще зарадват българските граждани с магистрала Тракия, с втория лъч на софийското метро, с обновени центрове на областни градове. Единствено външнополитически мотив може да ги подтикне към такъв неочакван ход, но такъв мотив поне засега не се забелязва“, посочи политологът.


Не пропускайте

От Мрежата