Андрей Райчев: Доган ще удари ГЕРБ на вота за президент

Със социолога Андрей РАЙЧЕВ разговаря Валентина Петкова

– Г-н Райчев, кои според вас ще са участниците в балотажа на президентските избори?

– Оформят се трима основни участници – кандидатът на ГЕРБ, евентуално Плевнелиев, Меглена Кунева и Ивайло Калфин. Едва ли някои от останалите кандидати ще наберат повече от 10%. Въпросът е дали балотажът ще е между Калфин и кандидата на ГЕРБ, или между Кунева и кандидата на ГЕРБ.

– Между Кунева и Калфин кой има по-голям шанс?

– Засега Кунева води пред Калфин в социологическите класации, но предизборна обстановка не е възникнала. Тя е центристки кандидат, който привлича включително и протестния вот против управляващите. Тоест част от десницата, която е недоволна от г-н Борисов, би гласувала на втори тур за Кунева, но не и за Калфин, защото ще избира “по-малкото зло”. А тъй като БСП е консолидирала лявото, по-наляво особени гласове няма. Тоест, г-жа Кунева може да обере протестния вот, а г-н Калфин само част от него. Тя има проблем да се класира на втория тур, но е с много повече шансове на него. А той има повече шансове да се класира на втория тур, но с по-малко шансове на финала срещу ГЕРБ. Това е парадоксът на ситуацията.

– ГЕРБ ще сбърка ли с кандидат като Росен Плевнелиев, който си тежи на министерския пост?

– Ако допуснем, че ГЕРБ издигне г-н Плевнелиев, България може да се поздрави, че тримата водещи кандидати в президентските избори са с изключително качество. Съберете броя на езиците, които тези хора знаят, и ще получите над 10. Такова нещо не сме имали. Който и да спечели, няма трагедия за България.Всеки от тях би бил достоен президент и няма да ни излага пред света.

– Какви ще са вътрешнопартийните последици от различните сценарии, най-вече за БСП, ако Калфин не стигне до балотаж?

– Ще има щурм срещу председателя на БСП. Различните сценарии водят до различни вътрешнопартийни последици. Едно е твоят кандидат да спечели, друго е да не се класира и за втори тур. Г-жа Кунева във всички случаи ще получи значителна подкрепа и това е потенциал за бъдеща партия-център.

– Тя не твърди ли, че зад нея няма партия?

– И с право го твърди. В България обаче отново има политически дефицит, който (навремето) беше запълнен от царя. Но със загасването на НДСВ, дефицитът се възстанови, тъй като Борисов не възпроизведе центристки електорат, а по-скоро дясноцентристки. Тоест ГЕРБ е нещо като наследник на най-старото СДС, а не център. Така че между ляво и дясно отново има празно пространство.

– Според “Галъп интернешънъл” каква е дистанцията между първите две партии – ГЕРБ и БСП?

– Беше се стопила до 5-6%, сега пак се върна до 8-10%. В момента ГЕРБ е фаворит на всички възможни избори, защото е партията с най-голямо обществено доверие. Около една четвърт от имащите право на глас подкрепят Борисов.

– Този обрат в рейтинга на ГЕРБ на какво се дължи, след като няма видимо подобрение на живота на българина?

– Г-н Борисов и неговата партия имаха много тежка зима. Хладилникът взе да преборва телевизора. Четири месеца поред рейтингът им еднозначно падаше, с нарастващ темп даже. Мнозина се изкушиха да кажат, че това е началото на края им. Но те подцениха явлението. Противниците на г-н Борисов, подведени от външни белези на неговата политика и партия, непрекъснато се надяват на нещо, което май няма да се сбъдне – че балонът ще се спука. Те продължават да мислят, че това е балон.

– Ако не е балон, какво е?

– Г-н Борисов е майстор на пропагандата, може би най-големият в нова България. И тъй като непрекъснато е в медиите и непрекъснато разговаря с хората, у противниците му възниква илюзията, че управлението му се свежда до омагьосване с думи. Но не е така прост случаят. Зад тази майсторска пропаганда стои изключително важна структура. С Кънчо Стойчев преди време обърнахме внимание на това.

– Каква е тази структура?

– Дясно без антикомунизъм. Бойко Борисов изобрети десен език (наистина достъпен за хората), но главното е, че съдържанието на този език описва десен свят – на парите, на капитализма, на европейско съществуване, на дружба с Америка…, но с редуциран антикомунизъм. Тоест той е автор на новото дясно в страната. Това не е балоновидно образувание, което ще се спука, както си мислеха, сещайки се за Жорж Ганчев. Случаят не е такъв. Това е явление, което породи и изрази нов елит. Около Жорж Ганчев нямаше никой. Около г-н Волен Сидеров няма нищо и т. н.

Второ, ГЕРБ се оказа много по-стабилна партия, отколкото можеше човек да предвиди. Колко пъти се е цепил ГЕРБ в сравнение с това, което правеше СДС, докато беше на власт?

– Това не се ли дължи на железния юмрук на Бойко Борисов?

– Това не е само личен въпрос. Това пак е структура. Борисов лидира с добре изчислен темп. Той беше софийски кмет и имаше всички шансове да стане президент на страната на миналите избори (разбира се, можеше и да загуби). Но самият факт, че се отказа от състезанието, показа, че правилно е преценил темпото. В потвърждение на същото е и отказът му да играе за президент сега.

– Това не е сигурно.

– Но е по-вероятното. Този ход пак би бил точен. Той би станал президент, ако кандидатства, но ГЕРБ ще се разруши, а Борисов ще наруши темпото си. Тоест това е добре премислена политика.

Не е импровизация въпреки външното впечатление. Моето дълбоко убеждение е, че Бойко Борисов играе “Бойко Борисов”, а противниците му не улавят разликата, бъркат автор с герой, защото героят говори в първо лице.

– Не направи ли Борисов грешка, като сложи за шеф на предизборния щаб на ГЕРБ вътрешния министър Цветан Цветанов?

– Това има своята цена – нападат го за това, че е направил “полицейска държава” и т. н. Но едва ли е грешка, защото човек трудно се справя със заместника си. За да отмести г-н Цветанов от втора линия на трета, трябваше нещо да му даде, въпрос на вътрешен баланс. Просто хитрост. И тук има план: Борисов не понижи Цветанов, а смени основната линия.

– Това ли е вашето обяснение за качването на рейтинга на ГЕРБ ?

– Гледайки как ГЕРБ управлява първата година, бях почти сигурен, че те са тръгнали право към стената, за да се забият в нея. Позата “Бойко Борисов отмъстителят” е изключително погрешна от няколко гледни точки. Първо, създава голямо количество врагове. Второ, е лъжовна, защото никой не може да отмени главната несправедливост, сполетяла хората – приватизацията. Трето, почнаха едни отвратителни подслушвания и публични полицейски акции, които България и Европа нямаше да преглътнат. Тази линия обаче внезапно свърши. Съвсем съзнателно в началото на т. г. беше демонтирана линията “Бойко Борисов отмъстителят” и заменена с линията “Бойко Борисов строителят”. Сега имаме човек, който не говори за миналото, а показва всеки ден, че е направил нещо, открива поне една бензиностанция.

– Рязането на ленти не идва ли в повече?

– Много хора се дразнят от нестихващото самохвалство. Но поне една четвърт харесват това и го схващат като важно, заради което от сгромолясващ се рейтинг той получи през втората година растящ рейтинг. Много рядко през втората година в управлението политик успява да организира прелом.

– Какви процеси очаквате след изборите?

– Ако на 4 септември Борисов не ме опровергае, т. е., ако не се кандидатира за президент, може лесно да изчислим календара му. Преди всичко той си представя довършване на мандата. (Има и подвариант при голяма победа: ГЕРБ при свой президент да поиска предсрочни избори напролет, за да може Борисов да изкара мандат и половина до следващите президентски избори.) Ако обаче не се случи нещо сензационно, през 2013 г. ГЕРБ ще вкара около 80 депутати, ще е принуден да направи съюзно правителство с друг премиер, не с Борисов. След което през 2016 г. Борисов ще се опита да стане президент. Той даже се шегува, че ГЕРБ е единствената партия, която е обявила президента си за следващите избори. Но нали знаете, всяка шега съдържа елемент на шега. Така че никаква шега не е това. Такъв е календарът му. Което означава, че отсега трябва да мисли за съюзник.

– И кой ще е съюзникът на Борисов?

– Няма кой, освен вляво.

– Но нали ГЕРБ е десноцентристка партия, член на ЕНП? Не е ли възможен съюз със СДС?

– Възможен е. Това предполага “сините” да имат повече от 10%. А както обърнах внимание, “сините” и ГЕРБ “пасат от една и съща трева”. Те са скачени съдове. И докато доминират, ГЕРБ ще си играят със “сините”, както сега с “Атака”.

– Каква ще е ролята на Доган на тези избори?

– Г-н Борисов направи срещу Ахмед Доган много неща, които са трудни за преглъщане. Но и нещо, което просто не може да бъде преглътнато – съюз с Касим Дал. Не очаквайте от ДПС, докато г-н Доган е начело, каквото и да било, освен линия анти-ГЕРБ. Пък и г-н Борисов не може да извърви и крачка към Доган, без да загуби харизмата си. Той не може да каже: “Доган стана добър.” Тъй като на живот и смърт е свързан с тезата “Аз се боря с този, с кражбата, с корупцията”. Противопоставянето ГЕРБ – Доган е дългосрочен фактор. Затова съм сигурен, че ДПС ще подкрепи Калфин или Кунева, за да реализира съюз срещу ГЕРБ. Това, което не съм сигурен, е дали това ще стане още на първия тур или чак на втория.

Интервюто е публикувано във в.“Труд“ на 23.08.2011г. под същото заглавие.


Не пропускайте

От Мрежата