Коалиционните отношения и стабилността на правителството при наличието на различни кризи

Експертите от Института „Иван Хаджийски“ Андрей Райчев и Първан Симеонов коментираха важните политически теми от последните дни и седмици.

Пред БТВ Андрей Райчев коментира, че правителството изглежда трудно би паднало заради БНБ или заради ареста на Бойко Борисов. Има други две теми обаче, които могат да го сторят – Украйна и предоставянето на оръжие и Северна Македония. Това са много трудни въпроси, а разногласията в коалицията не са малки. На практика, корабът вече се люшка, а вълнението още не е започнало.

Цялото видео може да видите ТУК.

Тези теми бяха коментирани и от Първан Симеонов в ефира на „България он еър“ и БНТ. Според него пред коалицията има много препъникамъни. Всичко би могло да доведе до сътресения в нея. Въпросът е дали ще доведе до падане на правителството. Политическата логика казва „не“. Не виждам кой от тях има интерес от бързи конфигурации. Не виждам и от „Продължаваме промяната“ да са се уплашили от трудната ситуация, в която управляват, допълва още той.

По темата „Северна Македония“ политологът смята, че ще е много трудно да се обясни на обществото как съседката ни не бърза да изпълнява междудържавната отговорност, а страната трябва да я пусне. Това може да тласне българското общество към още по-критично мнение спрямо Запада. Управлението не може да издържи лесно „подобен тест“. Ще има фронт с БСП и части от опозицията. Ще има обаче и челен сблъсък с общественото мнение.

По отношение на Украйна, Симеонов коментира, че изпращането на оръжия не е популярна теза в обществото. Затова пред правителството има два варианта. Първият е да се опита да обясни на обществото.  Вторият – да го назидава, но това е погрешно. Позиционната битка в Украйна води и до позиционна битка в нашия политически елит. Ситуацията напомня на 90-те години. Накрая ще има „барикади“ и хората ще спират да си говорят помежду си, изолирани само в своите „балони“.

Участията Първан Симеонов може да видите ТУК и ТУК.


Не пропускайте

От Мрежата