Водещи коментари на изследователи от Института „Иван Хаджийски“ за задържането на Бойко Борисов

Наблюдаваме символично насилие – само замахвам, но спирам и не удрям. То не е нова практика. БСП беше подложена на символно насилие, при Симеон Сакскобурготски изчезна, а при Цветан Цветанов се появи отново. В такива случаи има показност, шумни арести, но след това няма реални присъди. Акцията е тежък провал на Бойко Рашков, а това води до напрежение в коалицията, защото „Продължаваме промяната“ не са предупредили партньорите си. Пред Кирил Петков има два изхода – да подкрепят Бойко Рашков и да потънат или да се освободят от него. Заради действията му, които са само шум, ГЕРБ излиза от изолация.

Това са част от обобщенията на Андрей Райчев в „Тази събота и неделя“ по БТВ. Цялото видео може да видите ТУК. Още по темата от социолога в Нова телевизия ТУК

Пред „24 часа“ Кънчо Стойчев коментира, че тези арести явно са опит за спазване на обещаното от „Продължаваме промяната“. Разследване за злоупотреби и корупция са нещата, с които спечелиха изборите. Ако бъдат представени убедителни и безспорни доказателства, то управлението ще укрепне. И съответно – обратното. Деликатното в случая е, че става дума за лидера на опозицията. Всеки може и трябва да бъде разследван при обективни подозрения, но ако доказателствата са нищожни, то ще се наложи тезата за политизирана репресия.

Повече от Кънчо Стойчев може да видите ТУК и ТУК.

Акцията връща част от онзи дневен ред от 2020 г., който бяхме позабравили и който е по-удобен за настоящата власт – противопоставянето Борисов–анти-Борисов. При него обществото е разделено на 30 към 70. Кабинетът не се чувства удобно в настоящия дневния ред, в който България живее през последните седмици – Изток-Запад.

Според Симеонов казусът ще продължи като позиционна битка – правителство – прокуратура, МВР – прокуратура. На първо време това ще мобилизира много яростна съпротива от опозицията. Ще има и консолидиращ ефект за ГЕРБ. Симпатизиращите на властта пък ще кажат – „ама трябва и ефективност“. Управляващите вероятно ще реагира с още по-голяма активност.

Това пък споделя Първан Симеонов пред БНТ и Дарик радио. Повече може да видите ТУК и ТУК.

Светлин Тачев сподели пред БНР Пловдив и БНР Шумен, че акцията ще повиши политическото напрежение. Според него тя действа консолидиращо за управляващите, които се разминават по отношение на действията за Украйна, но мобилизира опозицията – в лицето на ГЕРБ.

Повече ТУК и ТУК.

Според Борис Попиванов в интервю за БНР управляващите са изправени пред необходимостта в скоро време да представят една по-сериозна, солидна и задълбочена информация за сигналите за корупция, за това какво е направено и до каква степен може да се говори за сериозно установена вина. Това е техен ангажимент, който не може дълго време да бъде прехвърлян изцяло върху прокуратурата. Големият тест за управляващите ще е дали са в състояние да уплътнят своите аргументи, или ще трябва да търсят други оправдания за своите действия.

Цялото интервю може да чуете ТУК.


Не пропускайте

От Мрежата