Предложенията за промени в Конституцията са една истеричност

Прекалено много ругаем нашите съдии и прокурори и представяме картината като изключително черна, но тя не е такава. В страната ни има правосъдие. Проблемът с него е, че то не обхваща висшите етажи на властта. А защо е така? Защото така е построена системата, че е прекалено политизирана. Затова и много се спори в каква степен трябва да бъде централизирана прокуратурата. В момента напускаме период на прекалена централизация, но трябва да мислим и дали обратното ще ни върши работа – една напълно децентрализирана прокуратура със стотици главни прокурори. Нужен е баланс, т.е. и централизирано начало, за да може прокуратурата да действа като едно, но същевременно и прокурорите да могат да упражняват работата си по собствена съвест.

Това посочва Кънчо Стойчев в ефира на БНТ. Негови събеседници бяха Нидал Алгафари и Любомир Стефанов. Цялото видео може да видите ТУК.

Според Стойчев подобно нещо не се вижда в проекта за промени в Конституцията. Това, което се предлага в момента е една истеричност, чрез която ни се представят много важни неща, които трябва да бъдат свършени, защото Конституцията пречела. Да променим националния празник, да премахнем служебните правителства заради президента. Това ли са проблемите на българския народ? Имаме икономически проблеми, на бизнес средата, на образованието и т.н. Нека да решим първо тях. Отделно, че светът не се движи в най-добрата възможна посока,а ние сме функция от него. Конституцията е последното нещо, което ни е влошило начина на живот.

По отношение на правителството социологът смята, че съставянето му е позитивно, защото хората в Народно събрание са свършили работата, за която са изпратени там. Друг въпрос е защо го наричат „некоалиция“ и се срамуват. И това отричане на явното ще бъде заплатено накрая. А няма нищо срамно в това. Най-честното е да се направи кабинет открито и с ясни договорености.