Кънчо Стойчев: За съставянето на кабинет ще е необходим разумен компромис

Трудно ще се състави ново правителство, защото всички проучвания показват, че няма да има партия, която да може сама да състави правителство, но още повече – и две партии няма да могат. Трябва да се говори за конфигурация, в която ще има най-малко три партньора.

Това посочва Кънчо Стойчев за БНР Видин. Цялото интервю може да чуете ТУК.

Според Стойчев не са лесни такива разговори, но политиката не е изкуството да се биеш и да крещиш срещу другия, а изкуството да намериш пресечната точка и онзи дневен ред, който интересува обществото, независимо от политическите различия, за да се върви напред. Ако нашите политици проявят това разбиране, компромис ще бъде постигнат, допълва още той.

Социологът припомня, че страната има нужда от разумен компромис, за да се формира едно максимално стабилно управление. Чакат ни напрегнати години и трябва да се надяваме, че политиците ще разберат за какво става дума и ще бъдат по-отстъпчиви помежду си, за да могат да постигнат максимално бързо нов състав на правителство и по най-бързия начин да се управлява кризата.

Кънчо Стойчев смята, за да се намери компромис, най-вероятно ще се стигне до решението мандатът на следващото Народно събрание да бъде ограничен. Да се договорят политическите сили, че примерно след 12, 18 или 24 месеца ще се проведат нови избори и да се направи някаква формула, която да може през това време да управлява с къс хоризонт.